Vaticanul se va încălzi cu panouri solare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfântul Scaun recurge la metode ecologice de iluminat şi încălzit, pentru a da un exemplu de economisire a resurselor limitate ale planetei Aula Paolo VI a Vaticanului va beneficia,

Sfântul Scaun recurge la metode ecologice de iluminat şi încălzit, pentru a da un exemplu de economisire a resurselor limitate ale planetei

Aula Paolo VI a Vaticanului va beneficia, începând de anul următor, de un nou acoperiş, ce va răspunde celor mai noi cerinţe ecologice. El va fi acoperit în întregime cu panouri solare, la dorinţa Suveranului Pontif Benedict al XVI-lea.

Din 2008, Vaticanul se va moderniza din punct de vedere ecologic: sute de panouri solare vor fi instalate pe acoperişul aulei Paolo VI, locul unde Papa primeşte în fiecare miercuri, pe timp de iarnă, mii de credincioşi şi unde se desfăşoară concerte ori conferinţe. Astfel, încălzirea, iluminatul şi aerisirea acestei săli enorme nu se vor mai face cu ajutorul electricităţii furnizate de ENEL, ci prin intermediul celei solare acumulate cu celulele fotovoltaice. Această iniţiativă răspunde "sensibilităţii ecologice" a Sfântului Scaun, după cum a declarat inginerul Pier Carlo Cuscianna, responsabil al proiectului şi totodată director al Serviciilor tehnice. Un studiu de fezabilitate a fost publicat recent în "Osservatore romano", publicaţia Vaticanului.

Benedict al XVI-lea, împotriva risipei

Această "întoarcere către verde" nu reprezintă dorinţa Vaticanului de a dobândi o autonomie energetică faţă de Roma şi nici o publicitate în ton cu noile cerinţe, ci un exemplu pentru economisirea şi folosirea chibzuită a resurselor naturale, susţine Pier Carlo Cuscianna. "Suveranul Pontif intenţionează să concretizeze şi alte proiecte de utilizare a energiilor regenerabile", a mai spus el. De altfel, în discursurile sale recente, Benedict al XVI-lea a condamnat "folosirea dezechilibrată a energiei" şi a făcut un apel către creştinii din întreaga lume, pe care i-a îndemnat "să aibă grijă de Creaţie fără să risipească resursele naturale". Cât priveşte viitoarele panouri, acestea se vor adapta perfect clădirii moderne a aulei Paolo VI, al cărei acoperiş urma să intre oricum în lucrări de restaurare.

Aula Paolo VI, între două state

O caracteristică unică în lume a faimoasei aule Paolo VI este că aceasta este "tăiată" de graniţa dintre Italia şi Statul Vatican. Într-adevăr, linia de frontieră parcurge sala până sub scena unde se aşază Suveranul Pontif în timpul audienţelor. Spaţiul unde se află fotoliile aparţine, în consecinţă, statului italian.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite