Vătămările corporale, 1% din despăgubirile RCA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asigurătorii români plătesc, în medie, sub 4.000 de euro în caz de deces Cele mai multe accidente auto care au loc în România sunt soluţionate direct între părţile implicate pentru

Asigurătorii români plătesc, în medie, sub 4.000 de euro în caz de deces

Cele mai multe accidente auto care au loc în România sunt soluţionate direct între părţile implicate pentru a obţine reducerea pretenţiilor în instanţă.

Ponderea plăţilor pentru vătămări corporale depăşeşte cu puţin 1% în totalul despăgubirilor plătite de asigurătorii români pentru poliţele de răspundere civilă auto obligatorie (RCA), în timp ce, în cazul companiilor de profil din Uniunea Europeană, depăşesc 50%.

"Datele statistice arată că despăgubirile totale medii acordate de asigurătorii români în caz de deces pentru o persoană în 2008 se situează sub 4.000 de euro, în timp ce limita de despăgubire pentru poliţele RCA se ridică la 750.000 de euro", a declarat, ieri, Zorin Puşcaşu, membru în comitetul director al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), citat de Mediafax.

100.000 de euro costă viaţa unui adult

Creşterea gradului de informare a asiguraţilor RCA şi stabilirea unor limite minime de despăgubire pentru vătămări corporale şi decese de la care cei afectaţi de un accident rutier se pot adresa instanţelor judecătoreşti reprezintă, în opinia lui Puşcaşu, posibile măsuri de corecţie a factorilor care influenţează negativ eficienţa şi credibilitatea asigurării de tip RCA.

Gheorghe Grad, directorul general al Societăţii Române de Brokeraj în Asigurări (SRBA), a spus că asiguraţii RCA nu îşi cunosc drepturile şi de cele mai multe ori "cad victimă" şantajului celui afectat de accident sau rudelor acestuia.

"Se cunosc cazuri când autorul accidentului a plătit victimei sume imporante de bani, fără prezentarea unor dovezi, în schimbul reducerii pretenţiilor în instanţă.

Aceşti bani ar trebui să îi plătească asigurătorul, în baza poliţei RCA", a explicat Grad. El a "evaluat" viaţa unui adult la aproximativ 100.000 de euro.

"Suma medie plătită de asigurători pentru vătămări corporale şi decese nu depăşeşte 4.000 de euro, mult prea puţin comparativ cu situaţia existentă şi cu ce se plăteşte în alte state din Uniunea Europeană", a mai spus Grad.

Potrivit actelor normative în vigoare, pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte pentru anul 2008, la un nivel de 750.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului. Pentru 2009, limita de despăgubire pentru aceste riscuri este de 1,5 milioane de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite