Exorcistul de la Tanacu se întoarce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Corogeanu, fostul călugăr care a omorât o măicuţă în timpul unui ritual de exorcizare, se pregăteşte să-şi reia slujbele într-un schit improvizat, la scurt timp după ce a ieşit din închisoare.

Nici nu a ieşit bine din puşcărie, că fostul stareţ de la Mănăstirea Tanacu este anchetat din nou de reprezentanţii Episcopiei Huşilor. Pe adresa instituţiei a sosit o sesizare potrivit căreia Daniel Corogeanu, acum în vârstă de 33 de ani, ar vrea să-şi amenajeze un „schit". Locul ales este acelaşi din care el a fost ridicat de poliţişti în 2008, împreună cu patru măicuţe, sub acuzaţia de omor.

Casa în care Corogeanu s-ar pregăti să-şi reia slujbele, deşi a fost caterisit de Biserica Ortodoxă, este situată la doi kilometri de satul vasluian Portari, la marginea unei păduri. Locul se află departe de ochii curioşilor, dar nu la mare distanţă de Mănăstirea Tanacu, acolo unde, în 2005, s-a produs crima care a şocat întreaga Românie.

Refugiu la marginea pădurii

Cu excepţia localnicilor şi a apropiaţilor fostului călugăr, clădirea este aproape imposibil de reperat. Este ridicată după coama unui deal, cu un singur etaj, scundă, şi a fost vopsită în galben. De jur-împrejurul gardului înalt de peste un metru a fost ridicat un baraj suplimentar, format din mormane de crengi uscate.

Prima încercare pentru străinul care vrea să ajungă la „schitul" lui Corogeanu este însă drumul până acolo, extrem de anevoios. Din Satul Nou, pe traseul între Iaşi şi Vaslui, şoseaua se desparte: un drum pleacă spre dreapta, la Mănăstirea Tanacu, lăcaş care se află la opt kilometri, şi unul spre Portari. De acolo, drumeagurile se intersectează peste tot, iar „calea cea dreaptă" către refugiul răspopitului nu poate fi găsită fără ajutorul sătenilor.

Oamenii din partea locului spun despre casa din vârful dealului că aparţine unui bărbat pe nume Agafiţei, naşul de botez al lui Corogeanu, şi că ar fi folosită pe post de cabană de vacanţă. Construcţia s-a înălţat odată cu Mănăstirea de la Tanacu şi, înainte ca fostul călugăr să fie arestat, în curtea ei au fost amenajate câteva chilii. Ulterior, din ordinul Episcopiei, chiliile au fost dărâmate. „Am primit o sesizare cum că Daniel Corogeanu ar fi revenit în acea casă, însă nu vă putem confirma nimic. Atât vă pot spune, că am început să facem verificări, împreună cu preotul paroh din sat, şi în câteva zile vom avea un răspuns", a precizat preotul Marin Tudorică, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Huşilor.

Sătenii spun că face minuni!

Sătenii din Portari nu îl vorbesc de rău pe Corogeanu, dar spun că este scump la vedere şi pentru ei. „L-am văzut acolo, la casa din deal, când a ieşit din închisoare (n.r. - februarie 2012), dar mai multe nu pot să vă spun. Oricum, dacă e să facă slujbe din nou, cu mare drag ne vom duce. E părintele nostru şi-l iubim", a spus Constantin Mihoci, localnic din Portari.

Alţii sunt şi mai entuziaşti atunci când sunt întrebaţi despre fostul călugăr. „Părintele Corogeanu este bun şi milos. Ba chiar face minuni! Spre exemplu, soţia mea era foarte bolnavă şi niciun medic n-a ştiut s-o vindece. Am dus-o la el, i-a cântat ceva acolo, a spus nişte rugăciuni şi acum e foarte bine. Chiar e mai bine ca înainte", povesteşte Mihai Biţu, un alt localnic.

Bărbaţii care i s-au alăturat lui Corogeanu în casa de pe deal s-au arătat extrem de violenţi atunci când au fost întrebaţi despre soarta "fratelui" lor. Iniţial, maşina în care se aflau jurnaliştii de la „Adevărul" a fost întâmpinată cu un zâmbet de unul dintre aceştia, care era îmbrăcat într-o rasă neagră de călugăr.

Apărat de presă cu parul

Atunci când şi-a  dat seama că stă de vorbă cu reprezentaţi ai presei, individul şi-a schimbat brusc atitudinea şi a început să se comporte agresiv. Îmbrâncelile au fost însoţite de ameninţări. A negat vehement că fostul stareţ de la Tanacu s-ar afla acolo. „Voi sunteţi nişte mincinoşi. Îi vreţi răul. Plecaţi de aici şi nu vă mai întoarceţi. Ce aveţi cu el?!", s-a răstit bărbatul, agitând un par şi chemându-şi câinele ciobănesc în ajutor.

"Am primit o sesizare cum că Daniel Corogeanu ar fi revenit în acea casă.''
Marin Tudorică preot, Episcopia Huşilor

Eliberat din închisoare, caterisit de Episcopie

Petru Daniel Corogeanu şi cele patru maici de la Tanacu au primit condamnare definitivă în ianuarie 2008, pentru lipsire de libertate, urmată de moartea victimei. Cei cinci au fost judecaţi pentru că, în 2005, au omorât-o în chinuri groaznice pe Irina Cornici, pe care au legat-o cu lanţuri de o cruce, bănuind că este posedată de diavol. Corogeanu a primit şapte ani, maica stareţă - şase, iar celelalte maici - câte cinci ani de închisoare. Cu toţii au fost eliberaţi mai devreme pentru bună purtare, dar nu vor mai putea sluji Biserica Ortodoxă, deoarece au fost caterisiţi de Episcopia Huşilor.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite