Vasile Dorel: "Sunt victima unor interese imobiliare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al Casei de Cultură a Sindicatelor susţine că este victima unei înscenări. Casa de Cultură a Sindicatelor nu mai are şef, fostul director fiind acuzat că nu are proiect de management. Vasile Dorel neagă toate acuzaţiile şi susţine că e victima unor jocuri de interese.

Vasile Dorel a negat raportul serviciului de audit public intern şi compartimentului de control al Primăriei, ce consemnează funcţionarea instituţiei la limita de supravieţuire. “Sunt minciuni, se încearcă de ani de zile aducerea acestei instituţii la faliment. Acest centru şi-a schimbat destinaţia printr-o ilegalitate, şi l-au trecut în patrimoniu. Nu s-a facut nici un control, în 2007 prin aprilie – mai, s-a cerut unei firme de private de audit să desfăşoare verificări. Din acel raport nu reiese că instituţia nu e rentabilă. Mi s-a solicitat de foarte multe ori să pun la dispoziţie cazare şi masă pentru diferite delegaţii de la nivelul municipiului, lucru pe care l-am făcut, dar funcţionând în regim de autofinanţare acestea trebuiau plătite, avem şi acum facturi de 500 milioane lei vechi neplătite. Există legi care prevăd ca activitatea culturală să fie finanţată de Consiliul Local”, a declarat Vasile Dorel.


De ce a fost demis

Consiliul Local Târgu Mureş a luat act în ultima şedinţă din acest an, pe 18 decembrie, de dispoziţia primarului Dorin Florea din 8 decembrie 2008, prin care se consemna încetarea raporturilor de muncă ale lui Vasile Dorel din 1 ianuarie 2009. Decizia a fost luată după ce, în prealabil Consiliul Local aprobase suplimentarea CA al instituţiei şi numirea tot prin dispoziţie de primar a unui director adjunct. Hotărârea nu a mai fost pusă în practică, în schimb a fost demis directorul. Ultima dispoziţie menţionează faptul că Vasile Dorel n-ar fi depus în termenul cerut de primar un proiect de management în vederea încheierii unui contract de management. Conform expunerii de motive a proiectului de hotărâre pentru validarea dispoziţiei primarului, acest proiect trebuia depus între 16 octombrie (data solicitării de către primar, n.r.) şi 17 noiembrie. De asemenea, sunt reinvocate argumentele legale prevăzute şi la proiectul de hotărâre din luna octombrie, inclusiv rezultatul evaluării. Aici sunt menţionate o serie de  inadvertenţe, printer care funcţionarea instituţiei la limita de supravieţuire “în condiţiile unei dezvoltări şi valorificări insuficiente a bazei materiale, în condiţiile unor cheltuieli mari de personal cu 16,5% mai mari decât în unităţi similare din mediul privat şi cu 15% mai mari la cheltuielile cu utilităţile”. Acestora li se adaugă “deficienţe în negocierea şi urmărirea unor contracte de asociere şi închiriere” şi “deficienţe şi chiar blocaje în comunicarea cu reprezentanţii consiliului local în consiliul de administratie şi cu serviciile din Primărie care au atribuţii ce privesc administrarea instituţiei”. Toate acestea au fost negate de Vasile Dorel.

Ce se va întâmpla cu Casa?

Consiliul Local a avizat deja  “în principiu” transformarea Casei de Cultură a Ştiinţei şi Tehnicii “Mihai Eminescu” Târgu-Mureş în serviciu public, cu personalitate juridică, urmând ca structura organigramei, bugetul de venituri şi cheltuieli, sursele de finanţare şi celelalte taxe ce vor fi instituite să fie aprobate ulterior.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite