Vas cambodgian, scufundat în apropiere de Venus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Multitrader", care venise din Turcia încărcat cu 1.000 de tone de materiale de construcţie, a provocat o pată de hidrocarburi de 11 kilometri lungime. Nava sub pavilion cambodgian, având

"Multitrader", care venise din Turcia încărcat cu 1.000 de tone de materiale de construcţie, a provocat o pată de hidrocarburi de 11 kilometri lungime.

Nava sub pavilion cambodgian, având ca agenţi armatori firmele MGM Marina Shipping şi Kalyonlu Shipping, a ancorat în rada portului Mangalia, joi dimineaţă, în jurul orei 10:00. La ora 18:55, comandantul vasului a solicitat Căpităniei Mangalia un remorcher de asistenţă tehnică, precizând că într-unul dintre tancurile de balast intră apă de mare. La ora 19:30, cargoul se înclinase deja cu 20 de grade într-un bord şi s-a scufundat în jurul orei 21:00, la cinci kilometri travers de Mangalia, în zona Venus-Olimp.

Cei şapte marinari aflaţi la bord (patru georgieni, doi turci şi un ucrainean) au fost găsiţi pe plutele de salvare şi au fost ridicaţi la bordul unei vedete rapide a Grupului de Nave Mangalia, al Poliţiei de Frontieră, în jurul orei 20:45. Ei se aflau, ieri, în portul Mangalia, unde li s-au făcut verificări medicale în urma cărora s-a constatat că nu au suferit traume şi nici nu consumaseră alcool.

Şeful Poliţiei de Frontieră Constanţa a precizat că nava, deşi s-a oprit în rada portului Mangalia, ar fi trebuit, de fapt, să se îndrepte spre portul Constanţa. Nava a avut o gaură la unul din tancurile de balast, prin care a pătruns apa. Imediat ce vasul s-a înclinat, comandantul a cerut ajutor autorităţilor portuare române. El nu a putut să precizeze cum de s-a produs spărtura în timp ce vasul staţiona.

Pată de petrol de 400 metri pătraţi

Autorităţile române anchetează incidentul, cu atât mai mult cu cât, deşi a fost trimis imediat un remorcher la faţa locului, nava s-a scufundat înainte să ajungă acesta, ceea ce înseamnă că fisura din carenă era foarte mare. "Multitrader" transporta materiale de construcţie, dar avea şi 300 de kilograme de ulei mineral şi zece tone de motorină.

Ieri dimineaţă, elicopterul Poliţiei de Frontieră Constanţa a descoperit pe mare o pată de produse petroliere de 300-400 de metri pătraţi, situată la 11 kilometri în larg, în dreptul portului Mangalia. Specialiştii de la Apele Române au aruncat praf antipoluant în zonă. Şeful Serviciului de Salvare vieţi omeneşti şi prevenirea poluării, din cadrul Centrului Român de Coordonare Maritimă, Dumitru Bucureşteanu, a declarat că plaja românească nu va fi afectată, deoarece pata se îndreaptă spre malul ucrainean.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite