Vârstnicii, obligaţi să ia credite pentru un Crăciun mai bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensionarii din Oradea apelează tot mai des la împrumuturile de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Facturile ridicate şi apropierea Crăciunului îi determină pe pensionari să se împrumute cu sume ce ajung până la 5.000 de lei.

Au muncit toată viaţa, iar acum sunt obligaţi să se împrumute pentru a putea supravieţui. Sute de pensionari s-au înghesuit în ultima lună la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Oradea pentru un împrumut cu care să poată trece cu bine peste sezonul rece şi să facă faţă facturilor de la întreţinere. Numărul celor care au apelat la CARP a crescut cu peste o sută de persoane faţă de lunile trecute.

Cel mai mic împrumut, 500 de lei

Împrumutul acordat de CARP pensionarilor echivalează în cele mai multe cazuri cu şansa de supravieţuire. Pentru cei mai mulţi pensionari, 100 de lei fac diferenţa. Ca să poată rezista iernii costisitoare, oamenii nu au altă şansă decât creditul. „Şi-au facut un fond la Casa de Ajutor Reciproc şi acum îl folosesc.

Cel mai mic împrumut luat de pensionari este cât salariul minim pe economie, 500 de lei, iar cel mai mare, pe care foarte puţini şi-l permit, ajunge până la 5.000 de lei”, spune Emil Vereş, preşedintele CARP. „Am împrunutat 12 milioane de lei vechi pentru necesităţi, pentru casă. Trebuie să cumpărăm lemne, un porc de Crăciun dar şi să întreţinem casa. Doar din pensie nu ne descurcăm. Dacă nu ar fi această posibilitate nu ştiu ce am face. Băncile nu ne dau nouă, pensionarilor, împrumuturi”, spune Ioan Gavra, unul dintre pensionarii orădeni care au apelat la creditele CARP.

Deoarece nu sunt întrebaţi ce vor face cu banii, pensionarii pot folosi fondurile împrumutate la orice. „Am avut nunta fiicei mele anul ăsta şi am împrumutat o sumă mai mare, 24 de milioane de lei vechi, ca să pot să o ajut şi eu cu cheltuielile. Mulţi dintre pensionari, fără împrumut, nu ar putea trăi”, spune Maria Tocuţ.

Condiţii pentru împrumut

Unii pensionarii sunt obligaţi să îşi ia un credit ca să trăiască de pe o zi pe alta sau pentru mâncare. „Vreau să adun un fond la Casa de Ajutor Reciproc ca să mă internez în spital. Peste două, trei luni va trebui să ma operez şi îmi adun din timp un fond ca să pot să scot o sumă mai mare de care am nevoie în spital”, spune Viorica Toader.

Ca să poată beneficia de credite, pensionarii trebuie să îndeplinească unele condiţii. „Condiţia esenţială este să aibă calitatea de membru. Împrumutul este condiţionat de nivelul pensiei, iar în fondul de contribuţie al persoanelor respective trebuie să fie până la 1.000 de lei. În baza acestui fond se poate lua un împrumut de trei ori mai mare”, spune Emil Vereş.

Fondul pus la dispozitie de CARP, pentru 2008, a fost de 900.000 de lei, faţă de cei 600.000 cât era anul trecut. Reprezentantii instituţiei se asteaptă ca în săptămânile ce urmează numărul celor care vin să se împrumute să crească şi mai mult.

Înfiinţate încă din 1921

Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor sunt organizaţii cu caracter civic, persoane juridice de drept privat cu caracter nepatrimonial, neguvernamentale, apolitice, cu scop de caritate, de întrajutorare mutuală şi de asistenţă socială. Ele funcţionează încă din anul 1921, iar în Bihor din 1952. Pensionarii au apelat la aceste case de ajutor şi înainte de 1989.

„Aşa au şi cei cu pensii mici cum să-şi plătească facturile”, Dănuţ Taichiş
muncitor, 25 de ani

„Numai CARP acordă credite în condiţii aşa de avantajoase”, Bala Iuliana
pensionară, 60 de ani

„E bine că măcar au de unde să se împrumute”, Marius Copil
student, 20 de ani

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite