„Vara Verde“ cu adrenalină şi distracţie la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orădenii curajoşi se vor putea lansa cu tiroliana deasupra Crişului Repede
Orădenii curajoşi se vor putea lansa cu tiroliana deasupra Crişului Repede

Orădenii care doresc să aibă parte de multă adrenalină sunt aşteptaţi, sâmbătă, să se lanseze cu tiroliana peste Crişul Repede şi să se plimbe cu bicicleta.

Ieri a debutat cea de-a doua ediţie a festivalului Vara Verde, organizat de către fundaţia  Ecotop. Pe durata a patru zile vor fi promovate activităţile în aer liber, dar cu respect pentru natură. De două zile, copiii din Oradea iau  parte la concursuri, ateliere de pictură, observaţii astronomice sau prezentări foto, iar sâmbătă cei mici sunt aşteptaţi să se dea cu tiroliana pe Criş. 
 
Observarea astrelor cu telescopul

„Spre deosebire de anul trecut, când festivalul a ţinut trei zile, anul acesta activităţile se întind pe mai multe zile. Astfel, doritorii vor putea privi stelele, vor face turul oraşului pe biciclete, se vor putea da cu tiroliana peste Crişul Repede şi vor putea urmări spectacole de teatru în aer liber", a precizat Sergiu Doboş, coordonatorul festivalului.

În primele două zile, orădenii sunt invitaţi la o seară de observare a astrelor cu telescopul din Şanţul Cetăţii, dar şi la mişcare. Astăzi, de la ora 18.00 are loc un tur al oraşului cu bicicleta pe traseul  Parcul 1 Decembrie (de la statuia Eroului Necunoscut), Centrul Civic,  Bulevardul Magheru, strada Republicii, strada Muzeului, Bulevardul Dacia, Bulevardul Decebal, Calea Matei Basarab, strada Avram Iancu, strada Vasile Alecsandri, punctul de sosire fiind tot Parcul 1 Decembrie.

Ziua de sâmbătă este cea mai aşteptată. Între orele 11.30 şi 17.00, la Podul Intelectualilor, vizitatorii se vor putea lansa cu tiroliana deasupra Crişului Repede.  Programul festivalului va continua cu o seară de cântece, evenimentul fiind programat de la ora 22.00, la Grota Roşie din Cetatea Oradea.
În ultima zi de festival, de la ora 20.00 se va juca o piesă de teatru în limba maghiară de către trupa Magne a Palatului Copiilor, la care sunt aşteptaţi atât cei mici, cât şi cei mari. Intrarea este gratuită.

„Festivalul se adresează copiilor care iubesc natura. Pe toată durata desfăşurării evenimentului, voluntarii fundaţiei asigură asistenţa tehnică şi stau de vorbă cu tinerii care doresc să ni se alăture", a afirmat Eleonora Mircescu, preşedinta fundaţiei Ecotop Oradea.

Ce este Ecotop?

Membrii fundaţiei Ecotop Oradea se preocupă în special de protecţia mediului şi sunt dornici să primească alături de ei cât mai mulţi ecologişti.

„Suntem o gaşcă preocupată de mediu, cutreierăm munţii, dormim la cort, cântăm la foc, ne jucăm, dar şi organizăm tot felul de activităţi: concursuri, festivaluri, flashmob-uri sau cursuri de dezvoltare. Misiunea noastră este să promovăm şi să susţinem principiile dezvoltării durabile prin acţiuni practice şi educaţionale, urmărind punerea în valoare a cadrului natural şi a patrimoniului comunitar al judeţului Bihor", a precizat Sergiu Doboş.

Festival de rock şi expoziţii în Hunedoara

„Route 68 Summer Fest", cel mai aşteptat festival din vestul ţării, a ajuns la a doua ediţie şi se desfăşoară în acest weekend la Gurasada Park, în judeţul Hunedoara.

Amatorii de muzică bună care vor alege să-şi petreacă weekendul în natură vor avea parte de trei zile de concerte susţinute pe trei scene. În faţa lor vor cânta peste 30 de trupe. Printre cele mai sonore nume aduse în acest an la festival se numără Şuie Paparude, Zdob şi Zdub, Paraziţii, OCS, Negură Bunget, Luna Amară, Persona şi Subscribe.

Festivalul a început ieri, cu trei concerte: Ţapinarii, Echi şi Viţa de Vie. Astăzi, trupa care va deschide show-ul este Heavy Duty. Luminile se vor stinge după Paraziţii şi Şuie Paparude. Sâmbătă, în ultima zi de festival, va fi rândul celor de la The MOOod, Altar şi OCS, alături de Spiritual Revishment şi White Walls. Cei mai aşteptaţi muzicieni ai ultimei seri sunt băieţii de la  Zdob şi Zdub.

Un abonament la „Route 68 Summer Fest" costă 80 de lei, iar pentru un bilet melomanii trebuie să scoată din buzunar 35 de lei. Gurasada Park se află la doar 30 de kilometri de Deva, iar în incinta parcului este amenajat un camping care, conform organizatorilor, pune la dispoziţia publicului peste 500 de locuri de cazare.

Pe lângă concerte, în fiecare zi vor avea loc vernisaje ale unor expoziţii, un târg de obiecte handmade, se va putea juca painball, iar publicul va avea acces la tiroliană şi la un perete de căţărat. Citiţi întreg programul festivalului pe site-ul hunedoara.adevarul.ro. Lavinia Bălulescu

Bâlci şi teatru de păpuşi în Bojdeuca lui Creangă

Ieşenii sunt aşteptaţi în acest sfârşit de săptămână la două seri cu scurtmetraje animate. Pasionaţii acestui gen se vor întâlni în Parcul Copou, sâmbătă şi duminică, de la ora 21.00, unde vor viziona filme produse în toate colţurile lumii.

„Proiecţiile vor avea loc pe esplanada Casei de Cultură a Municipiului Iaşi «Mihai Ursachi», de la ora 21.00 la 23.00. În caz de vreme nefavorabilă, evenimentul se va desfăşura în Sala «Diotima»", au anunţat reprezentanţii Casei de Cultură „Mihai Ursachi". După proiecţii, cinefilii vor lua parte la discuţii despre producţiile realizate în ultimii zeci de ani. Vor fi prezentate scurtmetraje animate realizate cu diferite tehnologii, ce aparţin unor cineaşti premiaţi la festivalurile internaţionale, iar versiunea sonoră va fi cea originală, cu subtitrare în engleză.

Intrarea este liberă. Cei mici, alături de părinţi ori bunici pot lua parte duminică, de la ora 11.00, la un spectacol de teatru de păpuşi organizat la Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău. Teatrul de marionete „Aşchiuţă" va pune în scenă, pe 29 iulie, piesa „Elefantul curios".

Turiştii care au drum prin Roman pot lua parte, începând de astăzi, la bâlciul anual. De vineri, 27 iulie, până pe 6 august, comercianţii din toată ţara şi-au dat întâlnire în bazarul din Roman.

Deschiderea oficială a târgului va avea loc astăzi, la ora 11.00, iar, pe lângă standurile deschise de producătorii care vând blănuri şi haine din piele, vor fi prezenţi şi meşteşugari. Totodată, va fi amenajat şi un parc de distracţii. Alina Stan

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite