Vara asta se poarta pantaloni trei sferturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- e de parere designerul Liza Panait

Liza Panait, designer al Casei Vili, se poate mandri cu faptul ca, la capitolul "realizari", are, slava Domnului, ce trece pe hartie, si in viata personala, si in profesie. Are trei copii superbi, cu varste cuprinse intre 28 si 8 ani, o nepotica adorabila, de numai cinci luni, un sot care ii este mereu aproape, cliente fidele si admiratoare la fel.... Prezentarile sale de moda sunt adevarate spectacole, cu sala arhiplina si public ales.
- Ce credeti despre lumea modei de la noi? Sunt romancele elegante, preocupate de tendinte, dornice sa fie cochete?
- Lumea modei de la noi este si ea, din pacate, inca in tranzitie. Distributia ca si inexistenta, lipsa deprinderii de a face diferenta dintre un produs de moda si o imbracaminte-"uniforma", dar mai ales puterea mica de cumparare ne tin departe de locul pe care am fi indreptatiti sa fim. Pentru ca, in general, romancele au mult bun-gust, sunt elegante si dornice sa arate bine. Mi-as dori insa sa observ o mai mare preocupare fata de tendinte, nu numai la generatia tanara, unde este mai evidenta, ci la toate varstele.
- Dar la nivelul creatorilor de moda, cum se vad lucrurile din interiorul acestei lumi? Se poate vorbi despre solidaritate de breasla?
- Despre solidaritate de breasla... Este un capitol sensibil, ar fi multe de spus, dar pot sa afirm ca eu, personal, mi-as dori sa existe cu adevarat si la modul sincer asa ceva. Ar trebui sa inteleaga toti cei care se ocupa de moda ca ne-am apara mai bine interesele daca am fi mai uniti.
- Ce se poarta in vara anului acesta?
- Sunt in mare voga stilurile hippie si gipsy. Eu le-am combinat pe cele doua si a iesit ceva etno-romantic. Am propus bluzele cu o croiala tip ie, fustele suprapuse, cu mult volum, cu volane, multe volane, si in culori deschise. De fapt, volanele sunt "vedetele" verii 2005. In privinta culorilor, se poarta toate nuantele de bej, crem, maro deschis, mai ales daca este vorba despre stilul hippie, si mult negru sau negru in combinatie cu rosu, daca este vorba despre stilul gipsy. In acest al doilea caz este vorba si despre tema florala, la mare pret acum: imprimeuri cu accente de verde, galben, rosu, portocaliu. Se mai poarta si pantalonasii trei sferturi. Pentru toate acestea se folosesc materiale naturale, iar bluzele tricotate din fir de bumbac sunt iar in voga. Si tot ce inseamna broderie...
- Sunteti un designer cu personalitate, si ca stil de creatie, dar si ca om, nu faceti parte din nici o "gasca". De ce ati ales aceasta cale?
- Tocmai pentru ca nu imi place ideea de "gasca" si grupuri de interese. Eu prefer ideea de breasla, cum spuneam si mai inainte, ideea de formare, eventual, a unui "sindicat" al modei, asa cum exista in tarile cu traditie in acest domeniu. Cred ca asa ceva ne-ar fi cu mult mai util tuturor...
- Cat de importante sunt festivalurile de gen de la noi si cat conteaza premiile pentru un creator de moda? E mai important un premiu acordat de specialisti sau aprecierea omului de rand, posibil client? - Festivalurile de moda de la noi sunt importante, deocamdata, pe plan local si le doresc sa ajunga la fel si pe plan international. Ele sunt importante in special pentru tinerii designeri care debuteaza in acest fel si au ocazia sa ia contact cu lumea creatorilor de moda romani, sa se cunoasca unii pe altii. Festivalurile mai sunt importante si pentru faptul ca publicul poate face in acest fel comparatii legate de ce vede pe podium, poate aprecia in cunostinta de cauza. Premiile conteaza in masura in care sunt date de cineva avizat si obiectiv. Si premiile acordate de specialisti, dar si aprecierile publicului au importanta lor si poate exista o interdependenta intre ele. Sau poate se influenteaza reciproc.
- Sunteti singura creatoare de moda de la noi care este mama a trei copii. Cum ati facut fata de-a lungul vremurilor tuturor obligatiilor de familie, plus celor legate de munca?
- Nu-ti ascund faptul ca nu a fost deloc usor si am muncit enorm, dar in acelasi timp familia reprezinta un suport important. Ei, cei dragi, sunt alaturi de tine la bucurie sau, Doamne fereste, intr-un moment mai greu din punct de vedere sufletesc. Copiii mei, doua fete si un baiat, nu au lipsit de la nici una dintre prezentarile mele de moda sau de la spectacolele la care am colaborat... Si daca Maria, fiica mea cea mica, apare de obicei pe podium ca manechin, Nicoleta, fata cea mare, m-a ajutat efectiv de fiecare data...
- Tineti mult la colaboratori. Sunteti o persoana conservatoare?
- Imi place ideea de oameni pe care sa te poti baza si cu care poti merge la drum. La drum lung... Cei care au dat dovada ca au acest spirit si au aratat interes, in timp, pentru ceea ce fac au ramas cu mine si imi face mare placere sa colaborez cu ei. Sunt conservatoare numai in ceea ce consider ca este bun si in aprecierea valorilor autentice.
- Care sunt spectacolele sau filmele la care lucrati acum?
- Dupa colaborarea cu Radu Beligan, la piesa "Egoistul", de la Teatrul National, si cu Beatrice Rancea, la piesa "Satra", de la Teatrul Maghiar din Timisoara, in luna aprilie a avut loc premiera filmului "Sistemul nervos", al lui Mircea Daneliuc, la care am fost pictor de costume. In aceeasi perioada, am inceput colaborarea la un alt film, tot cu Mircea Daneliuc, dar, din pacate, dupa o perioada de pregatire de doua luni, totul s-a oprit din cauza ca finantarea a fost blocata de Ministerul Culturii. Dupa ce imi voi termina de realizat comenzile care au urmat lansarii colectiei, pregatesc noi proiecte legate de teatru si un nou spectacol de moda.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite