Vânzările Porsche, în scădere cu 15%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria auto este cea mai puternic lovită de actuala recesiune economică mondială. Nici chiar un constructor premium precum Porsche nu scapă de efectele ei. Compania germană a anunţat o scădere cu 15% a vânzărilor, ajungând  la 4,6 miliarde de euro în cele nouă luni încheiate pe 30 aprilie. În aceeaşi perioadă a anului trecut, compania înregistrase vânzări de 5,46 miliarde dolari.

Oficialii Porsche au subliniat că veniturile şi câştigurile vor scădea în acest an fiscal, din cauza performanţei financiare slabe din primele trei luni din 2009.
Scăderea vânzărilor va diminua opţiunile companiei de plătire a datoriilor de peste nouă miliarde de dolari căpătate de pe urma cumpărării unui pachet majoritar de acţiuni la Volkswagen, cel mai mare producător auto din Europa.

Porsche ar putea vinde un pachet de cel puţin 25% din acţiuni, care ar acorda drept de vot, statului Qatar, pentru până la 2,5 miliarde euro, marcând prima dată în istoria de 78 de ani a companiei când un investitor extern ar deţine o astfel de participaţie.

Acţiunile Porsche s-au depreciat vineri cu 2,3%, la 43,57 euro/acţiune, acestea ieftinindu-se cu 16% anul acesta.

De asemenea, datoriile nete ale companiei s-au triplat după ce Porsche a mărit participaţia deţinută la Volkswagen, de la 42,6% în octombrie, la 50,8% la începutul lui 2009. Totodată, recesiunea care a cuprins majoritatea economiilor din toată lumea a afectat sever performanţa producătorilor auto.

Astfel, vânzările din luna mai ale rivalului Porsche, Audi, au scăzut cu o rată anuală de 6,1%, la 82.800 vehicule, în timp ce livrările pe cinci luni s-au redus cu 12%, la 374.750 vehicule. Luna trecută, vânzările BMW, cel mai mare producător mondial de maşini de lux, au scăzut cu 18%, la 109.042 maşini.

Livrările Porsche în cele nouă luni analizate au scăzut cu 28%, la 53.635 vehicule, în contextul în care vânzările modelului Cayenne au scăzut cu 25%, la 24.689 vehicule.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite