Vanzarea cabinetelor catre medicii de familie ii nemultumeste pe beneficiari si ii lasa pe drumuri pe rezidenti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacientii, adevaratii proprietari ai cabinetelor, n-au fost nici macar intrebati

Vanzarea cabinetelor catre medicii de familie, reglementata printr-o ordonanta de urgenta adoptata de guvern, nemultumeste pe toata lumea. Pe de-o parte, medicii de familie acuza ambiguitatea actului. Pe de alta parte, nimeni nu-si pune problema medicilor rezidenti, cei care, in urmatorii ani, vor trebui sa intre in activitate. Acestia se vor gasi in situatia de a nu avea un loc de munca, deoarece nu vor mai gasi un loc liber in cabinete. Ministerul Sanatatii este acuzat de sindicate ca nu a respectat propunerile venite in faza de elaborare a proiectului de lege. Primariile, in schimb, s-ar putea trezi in situatia in care vor trebui, peste cativa ani, sa cheltuiasca bani pentru cumpararea unor noi spatii destinate medicinei de familie, daca pacientii vor fi nemultumiti de prestatia ori tarifele medicilor improprietariti astazi. Sau daca acestia vor decide sa schimbe destinatia spitalului.
Pretul cabinetelor - marul discordiei intre Guvern si medici
Medicii de familie care au cabinete in concesiune ii acuza pe guvernanti ca ii pun sa plateasca pentru acestea la pretul pietei. Medicii ar fi vrut ca vanzarea sa se faca la "un pret social" sau chiar sa le fie date gratuit. Dr. Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor, spune ca in proiectul de lege se prevedea ca pretul de vanzare va fi acoperit prin plata a 30 la suta din valoarea cladirii, catre primarie, restul urmand sa fie acoperit prin investitii in cabinet. In lege, orice prevedere de acest fel a disparut. Dr. Doina Mihaila, presedintele Patronatului Medicilor de Familie, crede ca acestei ordonante ii lipsesc normele de aplicare, pentru ca nu se face nici o referire la pretul de vanzare al cabinetelor. "Se poate crede ca se va achita chiar pretul pietei. In aceste conditii, un cabinet din centru, cumparat la cotatia de pe piata, va fi finantat de la Casa de Asigurari cu aceiasi bani ca si unul din Pantelimon, dar va avea de amortizat o investitie mai mare. Ar trebui sa existe un pret minim si unul maxim, intr-o localitate unde se vand cabinetele medicale. Daca legea va ramane asa, am doua variante. Fie imi cumpar un apartament si il transform in cabinet, fie cumpar cabinetul, platesc ratele mai repede si il vand unui medic de alta specialitate", ne-a declarat dr. Doina Mihaila.
Concursul de intrare pe post pentru medicii rezidenti va fi blocat
Trecerea spatiilor in proprietatea doctorilor ridica si problema celor care termina studiile cu specializarea "medicina de familie". Concursurile de intrare pe post vor fi blocate, pentru ca noii medici nu mai au unde sa se duca, in conditiile in care cabinetele au fost privatizate. "In momentul de fata, oricum nu au unde sa se duca, pentru ca nu mai sunt locuri. Dar varsta de pensionare nu mai exista? Cei tineri vor putea sa cumpere de la cei batrani cabinetul, cu tot cu lista de pacienti", este de parare dr. Doina Mihaila. Totusi, s-ar crea o nedreptate, daca medicii de azi primesc cabinetele la pret subventionat si le revand, peste ani, la pretul pietei. In aceste conditii, ce rol mai are concursul, daca un castigator nu are banii sa-si cumpere un cabinet? De asemenea, cum se poate asigura calitatea actului medical, daca postul/cabinetul se cumpara si nu se obtine prin concurs? Dupa cum spun medicii rezidenti, listele cu pacienti se plimba de la un medic la altul contra cost si, mai mult, exista pensionari care obtin acreditari in continuare. Dr. Dan Peretianu a gasit o metoda diferita prin care medicii rezidenti ar putea sa intre pe post. Aceasta metoda exista in strainatate si inseamna o perioada de stagiatura, asa cum se face pentru a putea deveni notar sau avocat. "Dupa ce cabinetele vor deveni proprietate privata, va aparea si acest fenomen. Medicul isi ia un ucenic, iar acesta va deveni urmatorul medic de familie", ne-a declarat dr. Peretianu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite