Vanghelie, "Bucureştiul" înapoi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a cumpărat magazinul "Bucureşti", în 2003, în mandatul guvernului Năstase, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, se vede nevoit să dea înapoi imobilul proprietarului de drept.

După ce a cumpărat magazinul "Bucureşti", în 2003, în mandatul guvernului Năstase, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, se vede nevoit să dea înapoi imobilul proprietarului de drept. Vanghelie a achiziţionat clădirea, cu 1,5 milioane de dolari, prin intermediul unui văr de-al său.

La capătul a mai mulţi ani de procese, magazinul "Bucureşti" a fost câştigat în instanţă de moştenitorii unui mare comerciant din perioada interbelică, Bucur Bunescu.

La încheierea contractului cu Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (APAPS), Marian Vanghelie şi vărul său şi-au asumat riscul de a pierde clădirea. Vanghelie a promis că nu va cere despăgubiri în cazul unui deznodământ nefericit în instanţă.

Primarul sectorului 5 şi rudele sale au rămas fără 4.367 mp construiţi în centrul Capitalei, la kilometrul zero

După ce a reuşit, în mod suspect, să obţină magazinul Bucureşti din Capitală, vărul lui Marian Vanghelie este obligat să cedeze imobilul proprietarilor de drept.

În afacerea imobiliară, reprezentant al clanului Vanghelie este Sorin Mircea Niculae, văr primar cu edilul sectorului 5. Magazinul Bucureşti a fost retrocedat definitiv şi irevocabil pe 21 februarie 2007, în aceeaşi şedinţă şi la acelaşi complet de judecată ce a restituit şi Lido. La fel ca în cazul moştenitorilor Lido, cei trei urmaşi ai lui Bucur Bunescu nu au reuşit încă să intre efectiv în posesia imobilului.

Clanul Vanghelie a obţinut suspendarea executării silite, iar apoi a apelat la o cale extraordinară de atac - o cerere de revizuire a sentinţei, a cărei discutare se amâna de un an.

Privatizarea, irelevantă

Bucur Bunescu a fost unul dintre cei mai mari comercianţi bucureşteni de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, el figurând pe lista din 1950 a imobilelor naţionalizate cu 24 de apartamente confiscate de statul comunist.

După Revoluţie, urmaşii au recuperat uşor toate proprietăţile moştenite, inclusiv clădirea devenită reşedinţa particulară a ambasadorului SUA în România. Cu excepţia magazinului Bucureşti, pentru redobândirea căruia a fost nevoie de aproape 10 ani de procese purtate în cadenţa reformei din justiţie - amânări, trimiteri spre rejudecare etc.

Verişorul lui Vanghelie a contestat mai întâi că imobilul din Strada I. C. Brătianu nr. 36 (adresa de acum) ar fi unul şi acelaşi cu cel din fosta adresă Bărăţiei nr. 2, pierdut de Bunescu. Experţii au studiat hărţile cadastrale de la 1895 încoace şi au demonstrat că este vorba, fără dubiu, de aceeaşi clădire, dar cu adresa modificată de administraţiile succedate în 60 de ani.

Bâlbâieli în instanţă

Cei patru magistraţi din completul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au dat sentinţa definitivă şi irevocabilă şi-au argumentat simplu decizia de restituire în natură: deoarece privatizarea s-a făcut mult după apariţia Legii speciale de reparaţii nr. 10 din 2001 şi începerea procesului de revendicare, "este irelevant faptul că pârâta (SC Bucureşti SA - n. r.) a fost privatizată". Executarea silită a fost însă suspendată, deoarece familia Vanghelie a cerut revizuirea sentinţei.

Verişorul primarului a solicitat la fiecare termen amânarea dosarului, iar magistratul Dănuţ Cornoiu a acceptat de fiecare dată, astfel încât la un an distanţă nu s-a discutat nici măcar o dată subiectul.

Cornoiu este judecătorul pe care CSM l-a dat afară din magistratură în 2006, din cauza implicării în dosarul de restituire a casei în care locuiau şi părinţii Monicăi Macovei. A rămas totuşi în sistem, graţie colegilor săi de la ICCJ care au înlocuit pedeapsa dură a CSM cu o penalizare de 15 la sută din salariu, timp de trei luni.

Magazin la preţ de casă

Sorin Mircea Niculae, verişorul primarului Marian Vanghelie, a cumpărat magazinul cu şase etaje şi cu o suprafaţă construită desfăşurată de 4.367 mp, în septembrie 2003, la licitaţia cu strigare organizată de APAPS (fost FPS, actual AVAS).

El şi tatăl său, Cristian Niculae, au plătit 40,853 de miliarde de lei vechi (aproape 1,5 milioane de dolari), pentru circa 95 la sută din acţiunile societăţii Bucureşti SA, care avea în patrimoniu magazinul de la colţul făcut de Bărăţiei cu Bulevardul I. C. Brătianu.

Edilul a recunoscut ulterior că el a fost cel care i-a dat rudei sale banii pentru magazin, fără a explica însă de unde avea suma. După ce PNA (strămoşul DNA) a început verificarea afacerii, Vanghelie a trecut în declaraţia de avere că ar deţine 70 la sută din Bucureşti SA, în valoare de 35 milioane RON.

Nu ştim dacă este o greşeală de zerouri în declaraţie sau chiar vrea să spună că acţiunile sale valorează 10 milioane de euro, fiindcă primarul nu a răspuns niciunuia dintre numeroasele noastre încercări de a discuta subiectul.

Avocata Gabriela Filiu, care se ocupă de relaţia firmei cu Registrul Comerţului, ne-a declarat că nu ştie ca primarul Vanghelie să fie acţionar la Bucureşti SA: "Nu mă interesează ce scrie în declaraţia sa de avere. Domnul Sorin Mircea Niculae deţine acelaşi număr de acţiuni cumpărate de la APAPS. Dacă există o înţelegere privată între cei doi, este treaba lor, dar ea nu a fost operată la Registrul Comerţului".

În primii trei ani în care clanul Vanghelie a administrat Bucureşti SA (2003 - 2006, inclusiv), firma a înregistrat pierderi de 2,003 milioane lei.

Vanghelie rămâne cu paguba

Reprezentanţii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ne-au declarat că ei au elaborat contractul de vânzare - cumpărare, în aşa fel încât statul nu va avea de suferit din cauza retrocedării.

În primul rând, în dosarul de prezentare li s-a spus pretendenţilor că activul "magazinul Bucureşti" se află în litigiu. De asemenea, "cumpărătorul s-a angajat să nu solicite despăgubiri în temeiul Legii nr. 10/2001 şi al Legii 99/1999 pentru eventuale prejudicii rezultate din ieşirea din patrimoniu a unor active, ulterior semnării contractului", ne-a comunicat AVAS.

ANI îl amendează pe primar

Surse din Agenţia Naţională de Integritate (ANI) ne-au declarat că nu au reuşit să desluşească declaraţia de avere şi că-i vor cere lămuriri primarului. Până atunci, Vanghelie va primi o amendă de 500 de lei pentru depăşirea termenului legal de depunere a declaraţiei după confirmarea în funcţia de primar.

1,5 milioane dolari a plătit Vanghelie pe magazinul Bucureşti, în 2003.

15 milioane euro este valoarea de piaţă a aceluiaşi imobil în 2008.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite