VanGoethem avea imunitate diplomatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Verdictul Curţii Marţiale care l-a găsit nevinovat pe puşcaşul marin american Christopher R. VanGoethem a uimit întreaga ţară. Din păcate, singura cale de a mai "salva" memoria lui Teo Peter

Verdictul Curţii Marţiale care l-a găsit nevinovat pe puşcaşul marin american Christopher R. VanGoethem a uimit întreaga ţară. Din păcate, singura cale de a mai "salva" memoria lui Teo Peter este formularea în instanţă a unei acţiuni civile. Dacă procesul civil se desfăşoară în România, există însă riscul ca, odată obţinute, despăgubirile să nu fie recunoscute de americani. Despre toate acestea am stat de vorbă cu directorul Direcţiei Drept Internaţional, Cooperare Judiciară şi Afaceri Juridice Externe din cadrul Ministerului de Justiţie, Răzvan Radu.
- Au făcut autorităţile române demersuri în vederea ridicării imunităţii lui Christopher R. VanGoethem după producerea accidentului?
- Ministerul Justiţiei nu putea întreprinde acest demers, însă Ministerul Afacerilor Externe a cerut Ambasadei SUA, imediat după producerea accidentului, să renunţe la imunitatea lui VanGoethem. Ambasada SUA a refuzat, astfel că întreaga procedură a fost preluată de americani, Parchetul român nemaiavând nicio competenţă. VanGoethem nu era agent diplomatic, însă făcea parte din personalul tehnic-administrativ al ambasadei şi beneficia de imunitate în faţa legilor penale româneşti. Potrivit Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice, atât personalul diplomatic, cât şi cel administrativ din cadrul misiunilor diplomatice beneficiază de imunitate de jurisdicţie penală.
- Putea fi obligat în vreun fel şoferul taxiului în care se afla Teo Peter să meargă în SUA să depună mărturie, având în vedere că declaraţiile sale puteau influenţa mersul anchetei?
- Nu putea fi obligat. În momentul în care s-a stabilit că, practic, competenţa a fost preluată de americani, ei decideau ce e de făcut. Procurorii americani au venit de mai multe ori în România, ultima dată chiar în perioada 11-16 ianuarie a.c., l-au chemat pe şofer să dea declaraţii în dosarul din SUA, însă, după cum ştiţi, a refuzat.
- Ce căi de atac există? Măcar din partea familiei lui Teo Peter
- Spre deosebire de Corpul diplomatic, angajaţii din aparatul administrativ nu au imunitate pe parte civilă. Se poate intenta proces civil, fie în România, fie în SUA. Există riscul însă că dacă ar obţine despăgubiri într-o instanţă din România, acestea să nu fie recunoscute de americani. Astfel că soluţia ar fi procesul în SUA, cu asistenţa MAE prin Consulatul român. Subliniez faptul că VanGoethem a beneficiat de această imunitate ca făcând parte din personalul tehnic-administrativ al Ambasadei SUA, nu datorită faptului că era militar.
- Poate familia lui Teo Peter să acţioneze în judecată guvernul american?
- Decizia aparţine unei instanţe militare şi nu cred că poate fi atacată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite