În 2007, Vama trebuie să încaseze din accize cu 700 milioane de euro mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preluarea de către Vamă a administrării accizelor obligă instituţia să crească cu 25% încasările din această taxă. Pentru a-şi îndeplini obiectivul, Vama va lua măsura reducerii

Preluarea de către Vamă a administrării accizelor obligă instituţia să crească cu 25% încasările din această taxă. Pentru a-şi îndeplini obiectivul, Vama va lua măsura reducerii termenului de tranzit vamal de la 45 de zile, în prezent, la doar cinci zile.

La intrarea în ţară, mărfurile pot fi transportate în tranzit vamal pe teritoriul României sub supraveghere vamală. Termenul pentru regimul de tranzit este de maximum 45 zile. Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) intenţionează să limiteze însă această perioadă la numai cinci zile, în cazul transportului pe cale rutieră. "Aproape orice traseu rutier intern poate fi parcurs în mai puţin de cinci zile. Vom solicita ca termenul de 45 de zile să rămână în vigoare doar pentru transportul pe cale feroviară şi navală", a declarat, pentru "Adevărul", Iulian Butnaru, directorul Direcţiei de Supraveghere Produse Accizate şi Tranzit, entitate înfiinţată în cadrul ANV la 1 ianuarie 2007.

Potrivit acestuia, transporturile de alcool, în special, vor putea fi supravegheate în timp real, pe toată durata traseului. "Dispunem la nivel naţional de 396 de echipaje mobile care vor urmări tranzitele şi avem o bază de date care ne permite supravegherea eficientă a produselor accizate, astfel încât fraudele din acest domeniu să fie reduse", a mai precizat Butnaru.

Preluarea accizelor, condiţionată de creşterea încasărilor

Antrepozitele fiscale din domeniul alcoolului vor fi totodată "păzite" de Vamă non-stop, pe perioada desfăşurării activităţii. "Fiecare din cele 64 de antrepozite din domeniul alcoolului va fi supravegheat 24 de ore din 24, un număr de 256 de persoane având strict această sarcină", a spus directorul ANV. Angajaţii implicaţi în această activitate vor fi, totodată, rotiţi în posturi, evitându-se astfel "împrietenirea" cu producătorul de alcool.

Conducerea ANV s-a angajat ca, odată cu preluarea administrării accizelor de la ANAF, să crească încasările din acest tip de taxe cu 25%, până la 1 noiembrie. "Personal voi fi mulţumit să ajungem la această cifră până la sfârşitul anului", a spus directorul ANV. Astfel, Vama va trebui să încaseze din accize, în 2007, cu 705 milioane euro mai mult faţă de anul trecut (2,8 miliarde euro). În 2006, încasările din accize au înregistrat o creştere cu 9,5%, iar ponderea în PIB a fost de 2,96%, cu 0,2% mai mică decât în 2005.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite