De la 1 iulie, Vama va prelua supravegherea produselor accizabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Această activitate, care va reprezenta primul pas în reorganizarea instituţiei, va angrena un număr de 750 de persoane Vama va deţine, până anul viitor, toate competenţele în ceea ce

Această activitate, care va reprezenta primul pas în reorganizarea instituţiei, va angrena un număr de 750 de persoane

Vama va deţine, până anul viitor, toate competenţele în ceea ce priveşte accizele. Dacă de la 1 iulie instituţia va prelua de la Fisc doar activitatea de supraveghere a produselor accizabile, din noiembrie, aceasta se va ocupa şi de controlul din cadrul antrepozitelor fiscale, urmând ca din aprilie 2008 să realizeze inclusiv inspecţiile fiscale.

Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) va prelua de la Fisc începând cu 1 iulie activitatea de supraveghere a produselor accizabile. "Această activitate presupune şi realizarea supravegherii permanente în antrepozite fiscale de producţie de alcool etilic şi distilate", precizează un comunicat al instituţiei. Potrivit acestuia, supravegherea se va realiza, pentru o perioadă de 60 de zile, în comun cu persoanele implicate în prezent în această activitate.

800 de posturi vacante ar putea fi ocupate

"În cadrul Vămii există şi în acest moment o structură de antifraudă vamală, cu 350 de persoane, personal care are şi acum aceste competenţe", a explicat pentru "Adevărul" preşedintele ANV, Gelu Ştefan Diaconu. Potrivit acestuia, anagajaţilor deja existenţi li se vor alătura şi alţii, numărul lor fiind stabilit însă în funcţie de necesităţi. "Pentru activitatea de supraveghere avem aprobat un număr de 750 de persoane, dar necesarul este de peste 900", a precizat Diaconu. ANV are aprobat în acest moment un număr total de 4.530 de posturi, din care aproape 800 sunt însă vacante. "Am putea angaja astfel până la 800 de persoane, dar nu doar pentru activitatea de supraveghere", a mai spus Diaconu.

Componenta prioritară o reprezintă însă urmărirea produselor accizabile, activitate ce va fi coordonată de o direcţie specială, cu aproximativ 1.400 de angajaţi.

Calendarul preluării accizelor

De la 1 iulie, Vama va prelua de la Fisc doar activitatea de supraveghere a produselor accizabile. La 1 octombrie se va realiza transferul competenţelor privind schimbul internaţional de informaţii în domeniul accizelor, iar de la 1 noiembrie, Vama va fi abilitată să facă verificările şi controalele necesare pentru reînnoirea autorizaţiilor, în cazul antrepozitelor fiscale. De la 1 aprilie 2008, ANV va prelua şi inspecţia fiscală pentru accize.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite