Vama Giurgiu: masinaria de stors spaga s-a stricat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vamesii saraciti striga ca Politia se baga peste ei

Din doua bariere de vama, Giurgiu s-a umplut de vile. Fabrica de spagi de la piciorul Podului a functionat mai bine de zece ani, generand elita financiara a orasului care "traieste din adaos comercial". De trei ani, treaba nu mai merge ca-n vremurile bune.
Ritualul purificarii
Desertul de beton al Vamii Giurgiu este populat cu uniforme gri si verzi. Uniformele gri isi incep ziua de lucru cu un soi de ritual al purificarii: inchid telefoanele mobile si isi golesc buzunarele. Care vrea sa intre in tura cu bani trebuie sa ii declare in scris. Pentru zece euro gasiti in plus, s-a lasat cu dosar penal si dat afara. Un celular deschis a aruncat oameni la zeci de kilometri, din ghiseul vamii in maracinii de pe fasie. Nu poti sti cand vine controlul; au fost si patru-cinci intr-o zi. Se merge de la perchezitii in birouri pana la dezbracat "la blana". astia sunt politistii de frontiera. In 2001, seful lor cel mare, chestorul Neagu, a venit la conducere cu o idee fixa: 95 la suta dintre PCTF-isti sunt corupti. Acum, pe cei de la Pod ii calca patru esaloane superioare, plus controlul de la minister. Iar rezultatul este ca la Giurgiu s-a stricat "armonia". Uniformele verzi, vamesii, au ajuns sa se simta hartuiti de politisti, lucru de neconceput in "vremurile bune", cand pe o tura castigau impreuna mii de marci. Oficial, vamesii si politistii lucreaza in echipa, pe baza de protocol bilateral si norme europene. In realitate, vamesii maraie ca politistii se baga peste ei. "Sa ne uitam in lege: noi controlam marfa si masinile, ei - pasapoartele si persoanele. De ce intra peste noi?". Dar si cand se controleaza separat se lasa cu scandal. Un vames s-a ales cu dosar pentru neglijenta, dupa ce politistii au descoperit la supracontrol ca daduse drumul la un transport de un miliard - marfa in plus. Adevarata durere pare sa fie alta. De la inceputul anului s-a pierdut de la spaguire marfa de 29 de miliarde de lei: kilometri de fermoare, galeti de parfum, blugi, ba chiar si niste masini de facut kebab - toate aduse de turisti. Calatorii au fost intorsi in Bulgaria cu tot cu bagaje, pentru ca depaseau plafonul impus persoanelor fizice. "In ciuda spagii", politia le-a dat si masini, sa-i treaca podul. Unii s-au intors de cate trei ori, in speranta ca dau peste o tura mai intelegatoare, apoi si-au abandonat marfa.
Poarta aurului
De trei saptamani, intr-un birou al vamii se tot completeaza un proces-verbal. Este inventarul obiectelor din "Cabina de aur": un inel metalic de culoare galbena, cu patru petale din acelasi material si o piatra rosie; un lant cu zale ovale, o bratara... Fiecare obiect descoperit pe 1 aprilie in capitonajul unui TIR moldovenesc trebuie descris pentru identificare. Si in acea zi au fost capturate 26 de kilograme de aur si 16 de argint, cam 12 miliarde cu totul. Nici celelalte capturi nu sunt de neglijat. Anul trecut, la Giurgiu au fost descoperite aproape 5.000 de pastile de Ecstasy, peste 80 de kile de heroina, plus o insula de canabis dibuita in mijlocul Dunarii - o tona jumate, la recoltare. Dar specialitatea casei este aurul. L-au gasit in ghiveciul cu flori, in borcanul cu zacusca, in ursuletul de plus. Capturile mari au fost trecute intr-un fel de jurnal al Politiei de Frontiera. Comoara din halva - un autocar turcesc, 41 de romani "pretabili la eludarea legii", trei pachete cu aur la casoleta. Cazul bijuteria - un autocar turcesc, 17 kile de cercei in spatele scrumierelor. Coletul din bara - caramizi si bare de aur, plus 374.000 de dolari, intr-o gaura sapata in bara de protectie. Chiar si acest succes din frontiera s-a lasat cu scandal intre vamesi si PCTF-isti. "La insistentele noastre, vamesii l-au controlat de doua ori. N-au gasit nimic si i-au dat drumul. Ne-am asumat raspunderea si i-am desfacut masina, in timp ce soferul ne ameninta cu toate rautatile. Am gasit 19 colete", povesteste un politist. De anul trecut, la Giurgiu "au cazut" 100 de kilograme de aur.
Razboiul uniformelor
Dupa modernizarea de acum patru ani, "PCTF Giurgiu Rutier" inseamna 24 de hectare betonate. Trebuia sa fie dublu, cu poduri suspendate si cap de autostrada, dar si asa e supradimensionat. Prin vama e aproape pustiu. Polonezii, ungurii si cehii nu prea mai au treaba prin Turcia, pretul tigarilor s-a uniformizat, razboiul de la sarbi s-a terminat si grecii s-au saturat de romance. Vamesii sunt dotati cu masina de scanat TIR-uri, o hala de demontat, plus "ochiul si simturile noastre". De cealalta parte, politistii vin cu "informatii pe filiera" si cu George. asta e un cocker baltat - cel mai tare caine antidrog din Romania. In plus, se mandresc cu oamenii-detector. "Avem un pusti, baiat venit de la tara, dar cu un talent iesit din comun. Ii ghiceste dupa mers, dupa transpiratie, dupa amabilitate. I-a prins cu opiu in pantofi si cu heroina in chiloti". Una peste alta, uniformele verzi si gri ar trebui sa faca echipa buna. "Cine a facut capturile?", se enerveaza vamesii - "Numai noi, ca suntem singurii care avem voie sa controlam in bagaje". "E absurd sa spui ca ne bagam peste vamesi. Noi raspundem de orice inseamna respectarea legalitatii in punctul de frontiera", spun sefii Directiei Politiei de Frontiera. Dar si aceste nemultumiri ale verzilor sunt un semn ca in Vama Giurgiu - fosta a blugilor, fosta a rulmentilor, fosta a tigarilor - "s-a stricat jucaria de facut bani".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite