Valute pe termen mediu şi lung, pentru retehnologizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societăţile comerciale din România care urmează să investească în retehnologizarea şi modernizarea echipamentelor pot accesa credite în valută pe termen mediu şi lung (maximum 10 ani)

Societăţile comerciale din România care urmează să investească în retehnologizarea şi modernizarea echipamentelor pot accesa credite în valută pe termen mediu şi lung (maximum 10 ani) constituite cu această destinaţie de către băncile comerciale.

Creditele se pot acorda clientelei pentru finanţarea următoarelor categorii de investiţii productive: * modernizarea şi dezvoltarea capacităţilor de producţie existente; * retehnologizarea proceselor de producţie; * achiziţionarea din import de maşini, utilaje, tehnică de calcul, instalaţii tehnologice, mijloace de transport; * efectuarea oricăror altor cheltuieli legate strict de realizarea şi darea în exploatare a investiţiilor productive.

Volumul creditului se determină pe baza documentaţiei prezentate de agentul economic şi a analizei fluxului de lichidităţi (cash-flow).

În cazul investiţiilor, se finanţează cel mult 85% din valoarea proiectului de investiţie. În schimb, în situaţia în care aportul propriu al solicitantului la valoarea totală a investiţiei este realizat în proporţie de cel puţin 15% (fie în numerar, fie în natură), la data solicitării creditului, pentru importurile de completare banca poate finanţa în proporţie de 100% aceste importuri.

Se mai poate finanţa şi un maximum de 85% din valoarea de intrare, respectiv preţul de achiziţie (inclusiv TVA) a bunurilor ce urmează a fi cumpărate şi închiriate în regim de leasing de către societăţile de leasing.

Creditul se acordă pentru o perioadă de până la 5 ani (termen mediu), respectiv 10 ani (termen lung). În mod excepţional, banca finanţatoare poate acorda astfel de credite în valuta agenţilor economici care nu au activităţi de export şi, în consecinţă, nu realizează încasări valutare. De asemenea, cu aprobarea conducerii central a băncii, se pot acorda facilităţi pentru preluarea unor credite contractate la alte bănci.

Nu se vor acorda credite în valută pentru efectuarea de operaţiuni speculative pe seama diferenţelor de curs sau de dobândă între leu şi/sau alte valute. Finanţatorii avertizează, de asemenea, că "este interzisă acordarea de credite în valută pentru rambursarea împrumuturilor în lei".

Exemplu de utilizare

n Divizia de mecanică fină a unei unităţi industriale trebuie retehnologizată, în vederea adaptării la noile cerinţe ale pieţei;

n Pentru achiziţionarea unor truse noi de instrumente şi aparatură necesară, compania va contracta un credit de 85.000 RON, urmând să adauge un aport propriu de 15.000 RON;

n Dacă produsele obţinute prin utilizarea noii linii de fabricaţie vor fi exportate, creditul poate fi rambursat în valută.

Avantajul acestui tip de împrumut constă în posibilitatea modernizării la timp a capacităţilor de producţie şi alinierea la noile cerinţe ale pieţei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite