Valută, maşini şi prostănac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

E util să-i definim printr-un singur cuvânt pe cei care ne cer votul Cele trei mari forţe politice şi-au desemnat, formal sau informal, premierii. PDL l-a ales pe Theodor Stolojan la

E util să-i definim printr-un singur cuvânt pe cei care ne cer votul

Cele trei mari forţe politice şi-au desemnat, formal sau informal, premierii. PDL l-a ales pe Theodor Stolojan la Convenţia Naţională de vineri. Tăriceanu este, fără nicio problemă, alegerea PNL pentru această poziţie, iar Geoană s-a autopropus la PSD şi, chiar dacă n-a fost confirmat, nu are contracandidat.

E foarte bine că marile partide au propuneri de prim-ministru. În campania electorală e nevoie de un motor - liderul, cel care conduce armata candidaţilor din teritoriu, cel care bate ţara în lung şi-n lat şi apare alături de politicienii locali care candidează în colegiile uninominale.

În acest nou context, creat de votul uninominal, strategia cu un lider puternic aflat la cârma partidului şi asociat cu politicienii locali e cea corectă. Problema sunt liderii.

Există un test făcut de cei care se ocupă de marketingul politic. Înainte de a începe să lucreze pentru un candidat încearcă să-l definească printr-un singur cuvânt. Se uită la el şi rostesc primul cuvânt ce le trece prin cap despre persoana respectivă. Am făcut şi eu testul cu cei trei. Să-i luăm pe rând. Primul cuvânt care mi-a venit în cap atunci când m-am gândit la Stolojan a fost "valută". Da, e în legătură cu trecutul de premier al acestuia atunci când, în 1991, a naţionalizat depozitele în monedă străină din bănci, măsură extremă şi impopulară la acea vreme. Nu ştiu dacă această asociere e bună sau rea. Acest cuvânt transmite şi autoritate aplicată prost, dar şi o abilitate contabilă a fostului premier. Dacă mă gândesc la Tăriceanu, primul cuvânt care-mi vine în minte e cel de "maşini". Da, exact aşa, la plural. Se referă la afacerile care l-au îmbogăţit pe actualul premier, cele cu automobile. Cuvântul mai reprezintă şi marea sa pasiune care era să-l coste aproape viaţa.

Dacă mă gândesc la Geoană, primul cuvânt care-mi vine în minte e cel de "prostănac", epitet lipit pe frunte de colegul său, Ion Iliescu. Din această perspectivă, cred că Geoană porneşte cu handicap în cursa pentru Palatul Victoria, iar PSD ar trebui să plătească mai mulţi bani agenţiilor de marketing politic pentru a-l scăpa de distrugerile provocate chiar de propriul său partid.

E foarte util să încercăm să-i definim printr-un singur cuvânt pe cei care ne cer votul. E mult mai uşor să descoperim dacă au sau nu ceva de oferit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite