Valurile mării vor ajunge la dimensiuni uriaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nivelul mării ar putea creşte de două ori mai mult decât pronosticaseră specialiştii, potrivit unui studiu dat publicităţii de organizaţia "Intergovernamental Panel on Climate Change",

Nivelul mării ar putea creşte de două ori mai mult decât pronosticaseră specialiştii, potrivit unui studiu dat publicităţii de organizaţia "Intergovernamental Panel on Climate Change", citat de Reuters.

Cercetătorii care au întocmit studiul au spus că au ţinut cont de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 100.000 de ani, când Pământul s-a încălzit la fel de mult ca în prezent. Până nu demult, experţii climatologi arătau că în secolul 21 nivelul mării va ajunge la maximum 76,2 cm, ca urmare a efectului schimbării climatice globale.

Numai că acest nivel nu mai e valabil în studiul amintit, în care se spune că nivelul mării va ajunge la 162,5 cm.

Pentru a ajunge la această valoare, cercetătorii au luat în considerare perioada interglaciară, care a fost acum 124.000 de ani, când clima de pe Pământ a fost mai caldă decât acum din cauza configuraţiei de atunci a orbitei platenei în jurul Soarelui.

Groenlanda a fost mai caldă decât în prezent

Potrivit experţilor, ultima dată când nivelul mării a ajuns la 6 metri a fost în urmă cu peste 100.000 de ani. "Până acum, nu au existat suficiente informaţii care să arate care a fost media din trecut a creşterii nivelului mării", a declarat Eelco Rohling, unul dintre autorii studiului, angajat al Centrului Naţional de Oceanografie din Marea Britanie. Acesta a adăugat că studiul e primul document de acest fel care arată cât de mult a crescut nivelul mării.

În vremurile studiate de cercetători, Groenlanda era cu 5 până la 9 grade mai caldă decât acum, ceea ce e similar încălzirii prognozate pentru următorii 50-100 de ani. Studiul mai arată că modele actuale pentru activitatea gheţarilor nu prevăd şi modul în care acestea vor evolua şi nici nu includ multe dintre procesele dinamice observate de către glaciologi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite