Valsul Băsescu-Vadim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai e nevoie de valori morale pentru a câştiga alegerile De fapt, Traian Băsescu l-a salvat pe Vadim. Partidul România Mare se prăbuşise. În actuala legislatură a pierdut mai mult de

Nu mai e nevoie de valori morale pentru a câştiga alegerile

De fapt, Traian Băsescu l-a salvat pe Vadim. Partidul România Mare se prăbuşise. În actuala legislatură a pierdut mai mult de jumătate dintre parlamentari. Are mari şanse ca la următoarele alegeri să dispară de pe scena politică. Întrebarea pe care şi-o pun toţi cei atenţi la mişcările politice din aceste zile ar trebui să fie nu cine l-a ajutat pe Vadim, ci de ce şi cu ce consecinţe. Boc nu are forţa să facă mişcări de capul lui, iar Traian Băsescu a considerat că Vadim e util. În rândul electoratului mai există un filon naţionalist. Sunt zeci de mii de alegători care pot fi captaţi cu un mesaj populist, agresiv şi patriotard.

Băsescu nu e vinovat că vrea să câştige alegerile. Nu e vinovat că l-a salvat pe Vadim, dar, ca şi-n viaţă, când câştigi ceva, pierzi altceva. Un plus de pragmatism în politică înseamnă, de fapt, un minus de morală.

Salvându-l pe Vadim, PDL speră să fi câştigat segmentul naţionalist al electoratului, dar în mod sigur a pierdut şi pierde mult din zona liderilor informali ai societăţii. De fapt, "Operaţiunea Vadim" seamănă mult cu aruncarea vrabiei din mână pentru cioara de pe gard.

Strategia lui Traian Băsescu e una riscantă. Reacţiile care au apărut după ce a fost pusă în aplicare au fost dure. S-a creat o mare fisură între preşedinte şi reprezentanţii societăţii civile, cei care l-au susţinut în procesul de "condamnare a comunismului".

De fapt, prin această strategie, semnalul lui Băsescu este mai mult decât clar: nu mai avem nevoie de valori morale pentru a câştiga alegerile, ci avem nevoie ca mesajul nostru să fie auzit de cât mai mulţi alegători. Dar în tot acest joc al compromisurilor acceptabile şi inacceptabile se ascunde un paradox. Ce mai reprezintă un mesaj politic auzit de toţi, dacă nu e fundamentat pe morală?

De fapt, în această capcană se zbat toţi politicienii din România. Toţi investesc o mulţime de bani şi energie pentru a fi auziţi de cât mai mulţi oameni şi atunci când în sfârşit se urcă la tribună, se bâlbâie şi nu au nimic de spus.

Prin "Operaţiunea Vadim", preşedintele şi-a asigurat un public, dar a renunţat la "valori". Brusc, lupta împotriva corupţiei, reforma justiţiei, societatea bazată pe echitate şi progres au devenit forme fără fond. E bine, e rău? Decizia o va lua fiecare dintre noi într-o dimineaţă de duminică în cabina de vot.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite