Valorile sportului îşi dezvăluie povestea la „Parfum de glorie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul este realizat de Dumitru Graur, care a călătorit prin lume pentru a intervieva campioni adevăraţi. Are invitaţi din cele mai diverse sporturi, de la atleţi, alpinişti şi baschetbalişti până la românul care a iniţiat celebrul maraton de la New York, Fred Lebow.

Criteriul în funcţie de care îşi alege invitaţii este acela al valorii. Trebuie să fie oameni cu o poveste interesantă, oameni care au ceva de spus. Are o colecţie întreagă de tăieturi din ziare, cu posibili invitaţi. „Am orgoliul să spun că, peste 15-20 de ani, emisiunile mele vor avea o anumită referinţă, vor avea o importanţă mai mare decât au acum”, spune Dumitru Graur, realizatorul şi producătorul emisiunii „Parfum de glorie”.

Acesta îşi descrie subiecţii din emisiune foarte plastic. Despre Horia Colibăşanu, un celebru alpinist, Graur spune că, „dacă îl vezi pe stradă, nu dai doi bani pe el. Nu-ţi trece prin cap că escaladează munţi de peste opt mii de metri”. Dumitru Graur continuă cu entuziasm: „Este colosal. Îşi ia cu el un aparat şi se filmează singur. Are imagini colosale!”

Ediţie de colecţie cu Fred Lebow

Despre ediţia în care l-a prezentat pe românul care a avut ideea şi iniţiativa celebrului maraton de la New York, Fred Lebow, spune că este „una dintre cele mai bune emisiuni pe care le-am făcut vreodată”. O filmare cu unul dintre eroii programului durează câteva zile.

Spre exemplu, cu Horia Colibăşanu a filmat în centrul Timişoarei, dar şi pe Muntele Mic, timp de trei zile. Pentru a-i întâlni pe eroii din „Parfum de glorie” în mediul lor şi pentru a le afla poveştile captivante, realizatorul programului a călătorit prin ţară, a zburat prin Europa, dar a ajuns şi în Statele Unite.

Graur are regretul că oamenii de valoare din România nu sunt apreciaţi şi prezentaţi suficient de presă, care este avidă de senzaţional. „Sunt o mulţime de oameni de valoare în cultura română, dar nimeni nu face reportaje cu ei, aşa cum fac eu pe sport. Ar merita Angela Gheorghiu un astfel de material? Sigur că ar merita, dar face cineva?”, spune omul de televiziune cu amărăciune. Dumitru Graur nu agreează deloc stilul actual, tabloidizat, adoptat de televiziunile de la noi.

60 de ediţii

În luna noiembrie, „Parfum de glorie” a ajuns la cea de-a 60-a ediţie. Emisiunea a început la Antena 1, a trecut pe la Realitatea TV şi acum este difuzată de TVR 1. După şase ani la Antena 1, l-a chemat şefa „cea mare”, Camelia Voiculescu, să-i spună că vrea să le dea o şansă tinerilor şi că se vor despărţi.

A mers la Realitatea TV şi i-a prezentat ideea emisiunii lui Sergiu Toader, care conducea postul de ştiri. A făcut o ediţie-pilot cu fostul fotbalist Gheorghe Craioveanu. I-a plăcut lui Sergiu Toader şi emisiunea a rulat la Realitatea TV o perioadă. Din cauze subiective, seria s-a întrerupt şi, după o pauză, Dumitru Graur s-a prezentat la un concurs de proiecte de la televiziunea publică. A concurat cu 600 de proiecte. 20 dintre ele au fost acceptate, printre care şi al lui. Acum este la cel de-al treilea sezon la TVR 1, la care se mai adaugă unul la Realitatea TV.

În toate aceste ediţii au fost prezentaţi oameni de valoare precum: Gabriela Szabo, Ghiţă Mureşan, Gheorghe Gruia, Georgeta Andrunache, Viorica Susanu, prinţul Dimitrie Sturdza, Constantin Bălăceanu-Stolnici, Lucian Bute, Cristina Pârv, Ilie Năstase, Ion Ţiriac, Iolanda Balaş, Ladislau Bölöni şi Octavian Morariu.

image

Conform studiilor care s-au făcut, emisiunea se adresează, mai cu seamă, oamenilor din clasa medie, cu pregătire şi venituri medii

image



Dumitru Graur, realizator şi producător

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite