Valiza de lemn, pusă pe foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tancuri, jeepuri blindate, corturi în culori de camuflaj, soldaţi în uniformă şi trupe de muzică populară ori folk au pus stăpânire, ieri, pe Piaţa Revoluţiei, marcând atât Ziua Armatei

Tancuri, jeepuri blindate, corturi în culori de camuflaj, soldaţi în uniformă şi trupe de muzică populară ori folk au pus stăpânire, ieri, pe Piaţa Revoluţiei, marcând atât Ziua Armatei Române, cât şi ultima încorporare de militari în termen. Mii de persoane au vizitat "Mil Fest 2006" şi sute de pretendenţi la o carieră de militar profesionist s-au înscris pe listele biroului de informare-recrutare. Suporterii clubului fanion al MApN, Steaua Bucureşti, s-au ales cu enciclopedii dedicate roş-albaştrilor.
Turiştii chinezi au fotografiat tehnica militară
Pentru cei mici, "Despărţirea de valiza din lemn", cum s-a numit manifestarea, s-a transformat într-un inedit parc de distracţii. Copiii au putut să facă poze cocoţaţi pe celebrele amfibii blindate, însă cei mai mulţi nu s-au lăsat până nu au inspectat şi interiorul maşinăriilor de luptă. Aparatele foto au ţăcănit de zor în jurul militarilor echipaţi ca pentru Irak sau Afganistan, dar şi prin preajma aparaturii de ultimă generaţie. Binocluri, truse de prim ajutor, staţii radio, multiplicatoare digitale, costume de scafandru sau echipamente de pilot de avion au fost imortalizate de curioşi. N-au lipsit celebrii turişti chinezi, cu zâmbetele mereu ataşate pe faţă şi obiectivele foto în permanentă activitate. Vârstnicii au tras pe lângă scenă, veselindu-se cu muzică populară adaptată evenimentului: "Decât slugă şi cătană, mai bine la oi, de cu toamnă/De la oi mai vii pe-acasă, din cătane nu te lasă". Recitalurile s-au oprit doar pentru un exerciţiu demonstrativ al Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", în care "cătanele" au mânuit în stilul propriu carabinele cu baionetă. Forfota participanţilor şi duduitul boxelor au fost completate perfect de fumul prăjelilor. Dan Chişu şi echipa sa de la "Mănânc, deci exist" s-au gândit şi la stomacul trecătorilor, oferindu-le ostăşeasca farfurie cu fasole şi cârnaţi.
Îmbulzeală la încorporare
Cum zilele soldaţilor în termen sunt numărate, "Mil Fest 2006" s-a gândit şi la cei care, "de bunăvoie, nu din obligaţie", vor să poarte uniforma armatei. La cortul biroului de informare-recrutare, îmbulzeala nu s-a domolit până spre seara şi, chiar dacă nu toată lumea s-a trecut pe listă, cei mai mulţi au recunoscut că un salariu de debutant de 1.000 de lei, mâncarea asigurată, precum şi alte avantaje fac din armată un serviciu atractiv. "Eu am terminat stagiul acum cinci zile şi mă gândesc să continui în branşă. Mă atrag banii, dar şi programul fix şi disciplina", a spus Silviu Sebe, în vârstă de 25 de ani, domiciliat în Bucureşti. "şi eu m-aş înscrie, dar nu mai am anii", a adăugat, mai în glumă, mai în serios, un bătrân care studia pliantele informative. În Bucureşti, campania de angajare iniţiată de MApN a adunat, până în prezent, peste 900 de voluntari. Aflat la "Mil Fest 2006", generalul-maior Mircea Savu, şeful Direcţiei de Operaţii al Statului Major General, a sintetizat cel mai bine profesionalizarea armatei: "Diferenţa o va face trecerea de la valiza din lemn la rucsacul de război". Adică momentul 1 ianuarie 2007.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite