Val de atentate teroriste, zeci de morţi şi răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

pe care reprezentanţii săi l-au dezminţit. După încetarea focului, în februarie 2002, între guvern şi rebelii tamili din Sri Lanka nu s-a mai consemnat un atentat de asemenea anvergură. E

pe care reprezentanţii săi l-au dezminţit. După încetarea focului, în februarie 2002, între guvern şi rebelii tamili din Sri Lanka nu s-a mai consemnat un atentat de asemenea anvergură. E adevărat, din decembrie, escalada violenţei a făcut 720 de victime, iar rebeliunea tamililor a provocat 60.000 de morţi după 1972.

Zeci de bombe - detonate concomitent
O altă explozie de mare putere a avut loc tot ieri dimineaţă în Afganistan, la Kandahar, la bordul unui microbuz ce transporta angajaţi locali la baza coaliţiei militare din acest oraş. Bomba a provocat decesul a zece persoane şi rănirea altor 15. Atentatul intervine într-un moment în care rebeliunea talibană a devenit tot mai violentă, iar NATO a lansat cea mai mare ofensivă antitalibană de după căderea regimului respectiv, în 2001. Atentatul n-a fost revendicat, fiind cel mai grav care a avut loc după 1 ianuarie a.c. şi în Thailanda, rebelii musulmani şi-au făcut simţită prezenţa, ei detonând între 3h45 şi 4h15 (ora României) 41 de bombe. Operaţiunea n-a vizat provocarea de victime, deşi s-au consemnat două, ci s-a vrut o demonstraţie de forţă şi eficienţă, bombele fiind detonate simultan şi coordonat în trei provincii - 17 în Narathiwat, 16 în Pattani şi 8 în Yala - situate în apropierea Malayesiei, unde populaţia este majoritar musulmană, spre deosebire de restul Thailandei, unde e hindusă. Revolte separatiste au loc periodic în această regiune - cândva, regatul independent Pattani - iar 1.300 persoane au decedat din ianuarie 2004.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite