FOTO Václav Havel a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaclav Havel
Vaclav Havel

Fostul preşedinte ceh, artizanul ,,Revoluţiei de Catifea“, dramaturgul Vaclav Havel a murit în această dimineaţă, la vârsta de 75 de ani, după o boală complicată. În ultimele clipe de viaţă, soţia sa Dagmara şi câteva măicuţe i-au fost alături, a transmis cabinetul lui Havel.

UPDATE 14.02 Havel a murit în somn

Fostul preşedinte ceh, Vaclav Havel, a murit în dimineaţa aceasta la Praga, în somn, a declarat secretara sa, Sabina Danceova.

Cotidianul ,,Le Monde" relata pe 12 decembrie că Vaclav Havel a fost ţintuit la pat cinci luni de zile din cauza unei infecţii pulmonare violente. Publicaţia franceză nota că Vaclav Havel a reapărut la începutul lunii în public ,,îmbătrânit. Boala de care suferea a fost însoţită de diferite complicaţii, precum „pierdere de echilibru, scăderea memoriei şi slăbire".

Vaclav Havel, în 1978, pe când era purtătorul de cuvânt al grupării disidente Charter 77

Artizan al „Revoluţiei de catifea" anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a murit în somn, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt, Sabina Tancevova.

Citeşte şi:
Disidentul Havel: Teatru şi politică ,,pe balustradă"

Cariera politică: Havel - Artizanul ,,Revoluţiei de Catifea"

Probleme de sănătate

Havel, a cărui viaţă publică a fost afectată de mai multe probleme de sănătate, a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie din cauza unei inflamaţii a căilor respiratorii.

O pneumonie tratată în mod necorespunzător în închisoare, la începutul anilor '80, şi un cancer pulmonar i-au creat numeroase probleme de sănătate lui Vaclav Havel.

Havel, care a fost fumător înrăit, a fost operat în decembrie 1996 de cancer la plămânul drept. În afară de o bronşită cronică, el are frecvent probleme cardiace.

În 1998, el a fost în pericol de moarte de două ori: în aprilie, când a fost supus în ultimă instanţă unei intervenţii chirurgicale în Austria în urma unei perforări a intestinului, apoi în august, din cauza unei crize cardiace.

În ianuarie 2009 el a petrecut două săptămâni la terapie intensivă la Praga pentru o inflamaţie pulmonară, în timp ce în mai 2010 a fost spitalizat în Statele Unite din cauza unor probleme cardiace.

Primul preşedinte al Republicii Cehe

Ultimul preşedinte al Cehoslovaciei (1990-1992) şi primul preşedinte al Republicii Cehe (1993-2003). Fiul unor capitalişti bogaţi, nu îi este permis să facă studii universitare decât la seral, la Politehnică, şi cursuri de artă dramatică prin corespondenţă. Astfel că lucrează ca maşinist la teatrul Na Zabraldi din Praga.

Aici i se şi joacă prima piesă, „Garden Party", în 1963, după care urmează şi alte succese. După 1968 este interzis de autorităţi. Este nevoit să lucreze într-o berărie şi începe să publice în regim samizdat. Semnează Charta 77 şi este arestat în mai multe rânduri, cea mai lungă perioadă de detenţie fiind între 1979 şi 1984, timp în care sănătatea i-a fost serios zdruncinată.

Citate Celebre - Vaclav Havel

,,Speranţa este o stare mentală, nu lumească. Speranţa, în sensul ei adânc şi puternic, nu este acelaşi lucru cu bucuria atunci când totul merge bine, sau cu dorinţa de a investi în planuri care sunt destinate evident succesului, ci abilitatea de a munci pentru un lucru bun“.

Neîncrederea faţă de cuvinte este cu mult mai puţin dăunătoare decât încrederea excesivă în ele“.

Adevărul nu este doar ce crezi tu că este, ci constă şi din circumstanţele în care este spus, cui, de ce şi cum“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite