Vaccinurile antipestă consumă înutil fondurile UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În loc să primim fonduri de susţinere a agriculturii, sumele cheltuite nejustificat se vor scădea din totalul alocat ţării noastre din partea Comisiei Europene. Pentru început, este vorba

În loc să primim fonduri de susţinere a agriculturii, sumele cheltuite nejustificat se vor scădea din totalul alocat
ţării noastre din partea Comisiei Europene. Pentru început, este vorba despre aproape 32 milioane de euro

În ecuaţia deconturilor pentru vaccinurile inutile folosite de România la combaterea pestei porcine a apărut o nouă surpriză: aproape 40 milioane de euro au fost facturate de Comisia Europeană, în condiţiile în care reprezentanţii statului român au afirmat că respectivele substanţe fuseseră "livrate gratuit" de către UE.

Factura a fost emisă la data de 7 august 2007 şi are prevăzută drept scadenţă ziua de 6 septembrie 2007 (vezi facsimil). După ziua scadenţei, au apărut şi explicaţiile "tehnice" privind suma de 31,9 milioane de euro prevăzută în acest document ca total de plată.

Practic, banii nu se vor deconta către emitent (Comisia Europeană), ci se vor scădea din bugetele UE ce vor fi alocate în viitor României, pentru finanţarea diverselor programe din domeniul agriculturii.

Altfel spus, costurile pentru achiziţia din import a vaccinurilor antipestă - care şi-au dovedit totala ineficienţă de-a lungul ultimilor ani - vor fi suportate nu de către persoanele implicate, ci de bugetul României, afectat indirect prin scăderea unor fonduri provenite de la Uniunea Europeană.

ANSVSA: " Eradicăm o boală, sau o comentăm?"

Contactat telefonic în această chestiune, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, ne-a declarat, ieri, că ar fi de preferat ca o discuţie pe tema pestei porcine să aibă loc "în cursul săptămânii viitoare" la sediul instituţiei. Până atunci... "Nu ştiu ce factură aveţi acolo, important de reţinut este că statul nu a plătit, ci banii se trag din bugetul UE alocat României. Dar noi ce vrem, de fapt: să eradicăm o boală sau să o tot comentăm? Decât să o întoarcem, aşa, pe toate părţile, mai bine veniţi aici cu documentele, să vă arăt şi ce am eu", a precizat Radu Roatiş.

"Gratuit", pe banii Uniunii Europene

Imediat după semnalele din "Adevărul", potrivit cărora statul român a achiziţionat vaccinuri antipestă care nu au niciun efect în tratamentul acestei boli porcine, conducerea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi de Siguranţă a Alimentelor (ANSVSA) a ripostat, anunţând că vaccinul marker a "fost oferit şi livrat gratuit" de către Comisia Europeană. Ei bine, chiar în acele zile, Comisia Europeană emitea o (primă) factură, în care a trecut negru pe alb suma de 31,99 milioane de euro şi data scadentă 6 septembrie 2007.

Acum, când documentul a ieşit la lumină, explicaţia privind "gratuitatea" substanţelor astfel achiziţionate s-a mai nuanţat. Într-adevăr, banii nu reprezintă o datorie care se va stinge cu fonduri de la bugetul statului, dar până la urmă tot România va suporta deconturile. De ce? Suma se va scădea din viitoarele fonduri ce urmează să fie alocate de la UE pentru dezvoltarea agriculturii.

Vom primi cu aproape 32 milioane de euro mai puţin de la UE pentru că, nu-i aşa, o primă tranşă s-a cheltuit deja - şi e treaba Bucureştiului să justifice dacă respectivele fonduri au fost administrate corect... Reamintim că, printr-un program de "combatere şi eradicare a pestei porcine", adoptat în 2005 prin hotărâre de guvern, statul român a impus veterinarilor să folosească vaccinul inactivat "marker", a cărui eficienţă în prevenirea bolii este de doar 25%. Pe lângă efectul de "apă chioară" pe care îl are în tratamentul porcilor, această substanţă este de 10 ori mai scumpă decât vaccinurile româneşti cu eficienţă de peste 99%.

Factura de la Comisia Europeană, scadentă în septembrie

Porcii din fermele zootehnice au fost trataţi antipestă cu "apă chioară", statul român aducând din import un vaccin inutil. Cu toate că s-a afirmat că livrarea substanţelor a fost gratuită, acum se vede clar că trebuie decontate Comisiei Europene aproape 32 milioane de euro - cu precizarea că banii respectivi nu vor fi plătiţi, ci se vor scădea din fondurile europene destinate României.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite