Vaccinările trebuie făcute la termen!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii mici sunt imunizaţi împotriva a nouă boli infecţioase grave, după un program riguros, stabilit de medici În România, copiii sunt imunizaţi gratuit, în maternitate sau la medicul

Copiii mici sunt imunizaţi împotriva a nouă boli infecţioase grave, după un program riguros, stabilit de medici

În România, copiii sunt imunizaţi gratuit, în maternitate sau la medicul de familie, împotriva a nouă boli, printre care hepatita B, tuberculoza, rubeola şi tusea convulsivă. Acţiunea vaccinului este benefică în această perioadă, deoarece stimulează răspunsul imun al copilului şi ajută organismul să se apere împotriva virusurilor care provoacă boli grave.

Toate vaccinurile trebuie administrate la timp, conform Programului Naţional de vaccinare. Este vorba de nouă vaccinuri gratuite, care se fac fie în maternitate, fie la medicul de familie.

"Vaccinul împotriva gripei nu este indicat bebeluşilor cu vârste mai mici de şase luni. Peste această vârstă, el se recomandă cu precădere copiilor cu boli cardiace sau pulmonare, cu astm bronşic sau celor care au o imunitate scăzută", potrivit dr. Ioana Colgiu, medic de familie. Efectele adverse ale vaccinării sunt minore: roşeaţă, uşoară sensibilitate sau tumefacţie în zona în care s-a injectat vaccinul, febră uşoară, scăderea poftei de mâncare, erupţie cutanată sau dureri articulare.

"Febra mai mare de 40 de grade, greutatea în respiraţie sunt reacţii adverse grave, care impun prezentarea de urgenţă la medic", a adăugat dr. Colgiu. Vaccinurile administrate în copilărie au o eficienţă între 85% şi 95%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite