Vaccinarea va scăpa de la moarte 2 milioane de porci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Veterinar Permanent a aprobat, vineri, cererea României de a reîncepe vaccinarea împotriva pestei porcine. Potrivit angajamentelor anterioare, România a sistat, în 2003, vaccinarea

Comitetul Veterinar Permanent a aprobat, vineri, cererea României de a reîncepe vaccinarea împotriva pestei porcine. Potrivit angajamentelor anterioare, România a sistat, în 2003, vaccinarea împotriva pestei în gospodăriile populaţiei, iar de la începutul acestui an şi în complexurile comerciale. Ca urmare, au fost înregistrate sute de focare, deşi nici unul în marile ferme. Situaţia era însă pe muchie de cuţit, iar autorităţile naţionale-veterinare au cerut reintroducerea vaccinării. Cerere care a fost acceptată la Bruxelles. Vaccinarea porcilor din gospodăriile populaţiei va începe la 1 noiembrie, iar de la 1 ianuarie şi a porcilor din complexuri. Despre acest subiect am stat de vorbă cu preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Marian Avram.
- De ce reîncepem vaccinarea antipestă?
- Vaccinarea împotriva pestei porcine începe din cauza situaţiei epidemiologice din acest moment în România, şi mă refer la numeroasele cazuri de pestă porcină clasică din micile gospodării ţărăneşti: boala a apărut în 34 de judeţe, în 416 cazuri, afectând 4.200 de porci.
- Care sunt coordonatele noii strategii? Ce se va întâmpla în perioada următoare?
- Vom reîncepe vaccinarea în fermele comerciale cu vaccin marker, un preparat care va putea face diferenţierea între porcii care au trecut prin boală şi au anticorpi şi cei care vor fi vaccinaţi cu virus C, care este un virus viu, atenuat. Facem o delimitare clară între creşterea în sistem fermă, unde carnea va fi sacrificată obligatoriu în abatoare şi va fi marcată cu ştampile specifice, fiind utilizată în procesare pentru consumul naţional. Aceasta va avea aplicată o ştampilă ovală, care se numeşte marcă de sănătate specifică.
- Care sunt avantajele?
- Practic, în Uniunea Europeană, tot ce este cu anticorp trebuie ucis şi incinerat. Noile măsuri ne dau posibilitatea să facem o diferenţiere şi această carne să ajungă pentru procesare şi consumul cetăţeanului. În gospodăriile populaţiei începe vaccinarea cu virus C, pentru că acea carne va ajunge numai în consumul propriu. Am delimitat ce înseamnă gospodărie a populaţiei pentru autoconsum sau consum local, comunal şi ce înseamnă gospodărie a populaţiei orientată către comercial, o microfermă. Dacă vrei să creşti peste 20 de porci înseamnă că ai o microfermă, acele animale le creşti pentru valorificare. şi atunci trebuie să îndeplineşti condiţiile de biosecuritate. Va fi o perioadă de tranziţie ca fiecare cetăţean să se poată înscrie în unul dintre sistemele de creştere, perioadă care ar putea fi de 6 luni de zile. Se va introduce şi un sistem de marcare a porcilor: în momentul vaccinării, porcii vor fi tatuaţi cu un "V" cei vaccinaţi cu virus C, în gospodării, şi cu "M" cei vaccinaţi cu marker. Astfel că orice porc care îl găsim pe traseu, în mijloacele de transport, chiar după sacrificare, va putea fi identificat.
- Cum arăta viitorul dacă se menţinea strategia nevaccinării?
- Estimam că numărul de cazuri de pestă va creşte foarte mult, pericolul cel mai mare era intrarea bolii în complexurile comerciale, ceea ce ar fi însemnat zeci de mii de porci bolnavi, pe care, conform legii, trebuia să-i ucidem. Pe trei km în jurul focarului însemna să ucidem toate animalele. Însemna uciderea a milioane de porci în România în următorul an, dar fără a avea prefigurată stingerea bolii. Acum oprim presiunea virusologică a virusului prin vaccinare, şi avem răgazul să implementăm celelalte măsuri: sistemele de creştere, controlul circulaţiei, finalizarea identificării, interzicerea târgurilor neautorizate, finalizarea strategiei de ecarisare.
- Cam câţi porci ar fi trebuit să fie ucişi?
- Acum avem 1,1 milioane porci în fermele comerciale şi 4 milioane de porci în gospodăriile populaţiei. Noi estimam la aproximativ 2 milioane de porci morţi în următorul an.
- Care sunt costurile?
- Costurile strategiei sunt de 35 milioane euro în cazul reînceperii vaccinării, din care mai mult de jumătate va fi asigurat de finanţare UE, iar în cazul în care nu vaccinam, costurile erau de 478 milioane euro în 2007.
- Ce trebuie să facă ţăranul român pentru a-şi proteja porcul de pestă?
- ţaranul trebuie să dea tot concursul pentru vaccinare. Aceasta va fi gratuită. De asemenea, în 6 luni trebuie să se hotărască în ce sistem de creştere vrea să se încadreze, şi în funcţie de această decizie să ia măsuri. Toate aceste măsuri nu au repercusiuni asupra siguranţei lui alimentare. Nu se interzice nimănui să crească porc, se pun doar nişte condiţii. Siguranţa alimentară în sensul asigurării unui minim necesar de carne nu este afectată cu nimic, singurii afectaţi vor fi cei care până acum nu se supuneau unei reguli şi creşteau zeci sau poate sute de porci, eludând legea. Odată cu integrarea, carnea care nu este tăiată într-un abator autorizat nu poate fi dată în consum.
- Avem pestă dintotdeauna. Ce s-a întâmplat în 2003, când s-a interzis exportul de carne de porc în UE?
- România, după Revoluţie, nu a declarat boala, în mod constant, ca şi cum noi nu am fi avut-o. Prima dată a fost declarată în 2000 - 2001, când s-a reintrodus vaccinarea, care a durat până în 2003. În 2003, UE a interzis exporturile de porc şi carne de porc din România, tocmai din cauza existenţei cazurilor de pestă porcină, măsură care va fi continuată şi în continuare. Nu e ceva nou că pe următoarele 9 luni nu vor putea exporta, este o urmare a măsurilor din 2003.
- Când vor fi reluate exporturile?
- Noi sperăm ca după apariţia HG, dacă toţi factorii implicaţi vor lucra împreună şi eficient, cred că la 1 octombrie 2007 vom avea primele rezultate.
- Când va fi eradicată pesta în România?
- Prin analogie vă pot spune că în Germania programul de eradicare a durat trei ani de zile, şi în prezent există încă sute de cazuri în anumite landuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite