Vaccinarea ne fereşte de hepatită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protejarea în timpul actului sexual şi evitarea folosirii în comun a periuţei de dinţi sunt metode de a ţine hepatita departe În ţara noastră aproape un milion de persoane suferă de

Protejarea în timpul actului sexual şi evitarea folosirii în comun a periuţei de dinţi sunt metode de a ţine hepatita departe

În ţara noastră aproape un milion de persoane suferă de hepatită cronică B. Boala este o inflamaţie a ficatului şi în 75 la sută din cazuri nu are simptome.

Directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, spune că cea mai sigură cale de prevenţie a contactării virusului hepatic este vaccinarea. "Un copil care a fost vaccinat la naştere va realiza următorul vaccin în jurul vârstei de 20 de ani", a explicat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. În situaţia în care vârsta începerii vieţii sexuale este tot mai mică, respectiv 10-12 ani, specialistul atrage atenţia asupra importanţei realizării unei educaţii sexuale de la o vârstă fragedă, şapte-opt ani. De asemenea, acesta afirmă că la începutul unei relaţii este important ca ambii parteneri să efectueze un control medical.

Simptome asemănătoare gripei

Prof. dr. Mircea Diculescu, medic la Centrul de Gastroenterologie şi Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, a explicat ieri, cu ocazia marcării în România a Zilei internaţionale a hepatitei, că numai 25 la sută din persoanele infectate cu virus hepatic dezvoltă simptome specifice acestei afecţiuni.

În restul de 75 la sută dintre cazuri evoluţia se face asimptomatic, boala fiind depistată cu întârziere. Simptomele experimentate de un pacient cu hepatită B sunt asemănătoare celor corespunzătoare gripei: oboseală, dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, stări de greaţă, vărsături, dureri ale articulaţiilor şi îngălbenirea ochilor şi a pielii (icter). Tratamentele disponibile sunt fie medicamentele injectabile, fie cele administrate sub formă de pastile.

Netratat, virusul hepatitei B poate cauza complicaţii şi leziuni ireversibile ale ficatului: ciroză, cancer hepatic sau insuficienţă hepatică. Principala restricţie în cazul pacienţilor cu această afecţiune este consumul de băuturi alcoolice şi de tutun. În ţara noastră, aproape un milion de români suferă de hepatită cronică B.

Cum se transmite hepatita B

Principalele căi de transmitere a virusului hepatic B sunt: contactele sexuale neprotejate, injectarea intravenoasă a drogurilor, realizarea tatuajelor şi a piercingurilor sau folosirea în comun a obiectelor de igienă personală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite