Vaccinarea antipojar se face acum pompieristic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Care sunt cauzele izbucnirii unei epidemii de pojar atat de severe? - Amploarea pe care a luat-o epidemia acum este cauzata, printre altele, de faptul ca medicul de familie nu mai are in

- Care sunt cauzele izbucnirii unei epidemii de pojar atat de severe?
- Amploarea pe care a luat-o epidemia acum este cauzata, printre altele, de faptul ca medicul de familie nu mai are in atributiune supravegherea teritoriului, asa incat o serie de colectivitati de rromi mai izolate au fost omise de la vaccinare. Daca la sfarsitul anului trecut, cand aparusera deja cazuri izolate de pojar, reteaua de epidemiologie ar fi avut posibilitatea sa vaccineze oamenii, n-am fi ajuns in situatia aceasta, situatie care, oricum, nu este incheiata. Lipsa vaccinului din februarie pana in septembrie/octombrie a permis acumularea unui numar mare de receptivi tocmai la grupele de varsta cu cel mai mare risc de imbolnavire (un an pana la patru ani).
- Sustineti, cu alte cuvinte, ca programul national de imunizare a fost prost gestionat...
- Ministerul Sanatatii sustine ca a avut vaccinuri. Eu va spun ca cel putin in Ardeal in februarie, martie, aprilie au fost trimise nenumarate solicitari de vaccinuri Ministerului Sanatatii, in care se mentiona ca un numar important de sugari, 12-15 luni, si clase intregi de scolari au ramas nevaccinati din cauza lipsei totale de vaccinuri. Ministerul Sanatatii a raspuns mereu ca licitatia este in curs, ca vaccinurile nu se achizitioneaza pe plan local, licitatia fiind nationala.
- Nu se puteau importa vaccinuri?
- In programul national de imunizare pretul de cost pentru o doza de vaccin este limitat la maximum 200.000. In aceasta situatie, nici un contabil de judet nu ar fi acceptat sa cumpere vaccin din strainatate, o doza costand acolo peste 300-400 de mii.
- Cum credeti ca va evolua epidemia?
- S-au imbolnavit intai copiii din grupa de varsta de doi ani pana la patru ani, au urmat cei intre cinci si noua ani, apoi cei sub an. Pentru ca acum se termina greva din invatamant si copiii merg la scoala din nou, urmatoarea etapa este aparitia unor focare si la scolari, posibil si la liceeni.
- Cum trebuia sa actioneze Ministerul Sanatatii?
- Este bine ca s-a inceput vaccinarea in scolile din Bucuresti, pentru ca aici, din cauza aglomeratiei urbane, riscul extinderii epidemiei este mare. Insa cele 700.000 de doze achizitionate de minister ajung pentru trei generatii. Vaccinarea se face acum pompieristic. Nu recomand vaccinarea in focar, pentru ca un copil cu pojar scos azi din clasa a eliminat virusul cu sapte-zece zile in urma, transmitandu-l unui numar de colegi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite