Vaccinarea antigripală poate preveni mutaţia virusului aviar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decesul a trei persoane în Turcia i-a făcut pe românii care trăiesc la ţară mai receptivi la ideea pericolului apariţiei unor cazuri de gripă aviară la om este din ce în ce mai aproape.

Decesul a trei persoane în Turcia i-a făcut pe românii care trăiesc la ţară mai receptivi la ideea pericolului apariţiei unor cazuri de gripă aviară la om este din ce în ce mai aproape. "Boala poate fi transmisă de la păsări la oameni în cazul celor care omoară păsările pentru consum şi vin în contact direct şi prelungit cu carnea, măruntaiele şi sângele infectat", ne-a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Spitalului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti.
La această unitate se vor trata cazurile de gripă aviară la om, în cazul în care ele vor apărea în România. Autorităţile sanitar-veterinare speră ca, odată cu răcirea vremii în România, păsările migratoare să caute destinaţii mai calde în afara ţării. Oamenii trebuie să ia măsuri sporite de prevenţie împotriva gripei aviare, dar ele trebuie să fie raţionale, cu respectarea recomandărilor făcute de autorităţile medicale. "Virusul poate suferi mutaţii spontane şi să aibă capacitatea de a se transmite prin aer sau se încrucişează cu virusul gripei umane", ne-a mai spus prof. dr. Cercel. De aceea, prima măsură de prevenire este vaccinarea împotriva gripei umane a tuturor crescătorilor de păsări, a persoanelor cu boli cronice, vârstnicilor şi copiilor, astfel încât virusul gripei aviare să nu preia caracteristicile gripei umane şi să se transmită de la om la om prin aer.
A treia victimă în Turcia
O a treia persoană, sora primelor victime, a decedat, ieri, la spitalul din oraşul Van (estul Turciei), din cauza gripei aviare, au anunţat surse medicale. Fetiţa, în vârstă de 11 ani, era internată de mai multe zile la secţia de terapie intensivă şi fusese plasată sub respiraţie artificială. Un al patrulea membru al familiei în care au murit trei copii este internat la spitalul din Van cu simptomele gripei aviare. Alte 23 de persoane sunt internate în spitalul din Van, 15 dintre acestea fiind în stare critică. Membrii familiei celor trei copii decedaţi "locuiau sub acelaşi acoperiş cu păsările bolnave, pe care le tăiau şi le consumau", a afirmat ministrul turc al sănătăţi, Recep Akdag.
Gripa aviară, secret de stat în ChinaAutorităţile chineze blochează accesul la informaţiile despre cazurile de gripă aviară din 2005, pe motiv că virusul H5N1 este considerat secret de stat. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut în repetate rânduri Chinei să dezvăluie informaţii despre virus, pentru a completa datele necesare combaterii gripei. Cu toate acestea, nici măcar despre cele peste 30 de cazuri raportate în 2005 autorităţile chineze nu au dat vreo informaţie.
Toţi cei care intră în contact cu păsări trebuie să fie foarte atenţi şi să respecte anumite reguli:
[ spălarea cu apă şi săpun a mâinilor după contactul cu păsările[ solicitarea autorităţilor sanitar-veterinare pentru colectarea cadavrelor de păsări şi eventuala sacrificare a celor vii, bolnave
[ interzicerea consumului de păsări care au fost în contact cu păsările infectate/moarte, precum şi a ouălor de la păsările infectate
[ evitarea contactului cu suprafeţele sau obiectele contaminate cu dejecţiile păsărilor[ evitarea automedicaţiei în situaţia apariţiei unor simptome de infecţie acută respiratorie, stare febrilă şi prezentarea de urgenţă la medic

Gripa aviară va continua să fie un pericol în următorii ani
România se va confrunta cu problema gripei aviare încă 2-3 ani, pentru că virusul nu poate dispărea brusc. "Păsările călătoare sunt purtătoare ale acestui virus şi chiar dacă starea de purtător nu este permanentă, probleme vor mai fi", a arătat Gabriel Predoi, director general la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară. Pericolul apare mai ales toamna şi primăvara când păsările migrează. "Acum este bine că a nins pentru că zăpada a acoperit câmpul şi păsările sunt nevoite să-şi caute hrana în alte părţi. Astfel, multe dintre ele vor migra către Sud, în afara ţării noastre. O situaţie mai complicată va apărea la primăvară când păsările se vor întoarce", a spus Dan Marcu, vicepreşedinte ANSV. Autorităţile spun că pericolul gripei aviare este ceva mai mic în acest moment, mai ales că nu a mai apărut nici un focar nou. Din cele 23 de focare depistate în ultimele luni în cinci judeţe, patru au fost deja închise (Ceamurlia, Maliuc, Caraorman, Periprava). În total, au fost ucise aproximativ 127.000 de păsări. Specialiştii români sunt îngrijoraţi de situaţia din Turcia şi au solicitat autorităţilor din această ţară date mai exacte privind cazurile de transmitere la om a gripei aviare. Potrivit datelor neoficiale, cele trei victime au contactat virusul de la păsările pe care le creşteau în gospodărie, intrând în contact direct cu păsările bolnave. Nu este vorba doar de a consuma carne, întrucât virusul dispare la temperaturi de 60-70 grade, spun specialiştii.
Până în prezent, Ministerul Sănătăţii a pregătit jumătate de milion de doze de vaccin, din care aproape jumătate au fost trimise în zonele afectate de inundaţii şi acolo unde au existat suspiciuni de gripă aviară. Alte măsuri de prevenţie recomandate de specialişti fac referire la consumul cărnii de pasăre. Ea trebuie preparată termic, pentru că virusul gripei este distrus la peste 70 de grade Celsius.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite