Vacanţă la 14 grade în România tropicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni au ales să viziteze, în această perioadă, salinele, unde temperaturile sunt cu peste 25 de grade Celsius mai mici decât la suprafaţă Posibilităţile multiple de recreere,

Mii de oameni au ales să viziteze, în această perioadă, salinele, unde temperaturile sunt cu peste 25 de grade Celsius mai mici decât la suprafaţă

Posibilităţile multiple de recreere, dar şi plusul de sănătate şi răcoare pe care le conferă salinele îi atrag pe români ca un magnet în aceste zile caniculare. Într-o singură zi, în salina de la Praid, din judeţul Harghita, spre exemplu, coboară nu mai puţin de 3.000 de oameni. Temperaturile nu depăşesc aici niciodată 16 grade.

"Am ales să-mi petrec concediul în Harghita, la Praid, după ce am aflat că în acest judeţ nu este cod portocaliu. Ştiam şi de existenţa acestei saline, unde te poţi răcori mai bine decât oriunde şi unde copilul meu îşi poate petrece timpul liber în mod plăcut.

Mă bucur că am ales această destinaţie pentru vacanţă, mai ales că am văzut că în Bucureşti temperatura depăşeşte deja 40 de grade Celsius", ne-a declarat, ieri, Georgeta Ivan, care a venit din Capitală să-şi petreacă concediul în Harghita. "Un număr mult mai mare de turişti"

Beneficiind de baze de tratament pentru afecţiunile respiratorii, dar şi de multiple posibilităţi de petrecere a timpului liber, salina de la Praid a devenit refugiul preferat şi al turiştilor, şi al localnicilor în zilele în care, chiar şi în judeţul Harghita, temperaturile au depăşit 35 de grade Celsius. Directorul salinei, Seprodi Zoltan, ne-a declarat că peste 3.000 de oameni vin zilnic aici, în această perioadă.

"La salina de la Praid vin, în mod obişnuit, mulţi vizitatori, dar în această perioadă a anului înregistrăm un număr mult mai mare de turişti", a mai precizat acesta. În măruntaiele pământului, temperatura medie este situată între 14 şi 16 grade Celsius.

Sălile amenajate aici sunt dotate cu terenuri de joacă pentru copii, bufet, bibliotecă, mese de biliard şi există chiar şi o capelă ecumenică care reuneşte trei religii. "Toamnă târzie" şi la Slănic Prahova Foarte căutată în această perioadă este şi salina de la Slănic Prahova.

"Când treci de la aproape 50 de grade Celsius, la 12 -14 grade, cât sunt în salină, este o adevărată binecuvântare dumnezeiască. Şocul mare este când revii la suprafaţă, unde au fost câteva secunde când nici măcar nu am putut să respir din cauza căldurii insuportabile", ne-a declarat Mirela Ticuşan, o tânără de 30 de ani, care a venit din Constanţa să-şi petreacă vacanţa aici. Liftierii care coboară oamenii în salină, la peste 200 de metri sub pământ, sunt uimiţi de mulţimea care a dat năvală aici în această perioadă.

"Pot să spun că lucrez de-o viaţă aici, dar n-am pomenit ca toată ziua să coboare şi să urce lifturile încărcate la capacitate maximă. Nu pot să zic, mai venea lumea, sâmbăta, duminica, mai veneau autocare cu elevi sau turişti, chiar şi din străinătate, dar aşa mulţime de popor, ca acum, nu s-a mai pomenit.

Am coborât în salină 1.500-1.600 de oameni în timp de şase-şapte ore", ne-a spus unul dintre liftieri. Şi în salina din Slănic Prahova sunt amenajate locuri de joacă pentru copii, un teren de sport, mese de biliard şi de tenis, iar pentru cei care vor să doarmă sunt pregătite chiar şi câteva paturi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite