VIP-urile din Ardeal apără slănina şi palinca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Personalităţile din Transilvania nu cred că produsele tradiţionale afectează starea de sănătate a locuitorilor din această regiune a ţării Mâncarea grasă şi palinca determină o

Personalităţile din Transilvania nu cred că produsele tradiţionale afectează starea de sănătate a locuitorilor din această regiune a ţării

Mâncarea grasă şi palinca determină o predispoziţie la boli grave a ardelenilor, cred specialiştii. Personalităţile apără însă meniul tradiţional al ardeleanului.

Actorul Dorel Vişan spune că nu alimentele româneşti sunt cauza îmbolnăvirilor. "De vină sunt magazinele astea noi, unde vine scursură din asta europeană altoită", crede actorul. El are şi soluţia: "omul trebuie să mănânce din zona în care s-a născut".

Rapsodul Aurel Tămaş spune că magazinele au adus alimente provenind din animale "dopate", ca să crească în timp scurt. La ţară încă mai sunt ţărani care au un stil de viaţă sănătos, dar tot mai puţini, crede interpretul de muzică populară. "Eu mănânc zilnic slănină, beau ţuică şi vin de casă şi nu cumpăr carne din magazin. Prefer să tai singur un porc, un viţel sau un ied", ne-a spus Tămaş.

Taragotistul Dumitru Fărcaş militează şi el pentru alimentaţia apropiată de natură. "Păsărica, purcelul, zarzavatul din grădina omului sunt sănătate curată", spune acesta.

Valer Petrindean, primarul din Dăbâca, zonă renumită pentru palinca produsă, nu crede că aceasta ar crea probleme de sănătate. "Ţuica nu face rău. Mai rău fac băuturile colorate din comerţ", ne-a spus Petrindean.

Circumspecţie

Artistul Ioan Gyuri Pascu este de părere că nu doar alimentaţia provoacă îmbolnăvirea celor din Transilvania.

Aglomeraţia, alergarea prin centrul oraşelor şi supărarea provoacă şi ele probleme de sănătate, crede artistul. "Ar mai fi şi rântaşul, ăla gras şi greu", admite Gyuri Pascu. Psihologul şi publicistul Mircea Toma, clujean la origine, este circumspect faţă de acurateţea statisticii, care a scos clujenii şi sibienii campioni la boli.

"Eu nu am fost la analize. De unde să ştiu că nu s-au dus doar graşii? Nu cred în acest sondaj. S-au tocat milioane de euro ca să ne spună că grăsimea provoacă boli", ne-a declarat Toma.

Circumspect s-a arătat şi Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române: "Nu ştiu dacă nu cumva analizele au fost mai bine făcute la Cluj". Haiduc e surprins de rezultat. "În Bucureşti e mai mult stres ca la Cluj", a explicat acesta.

Ce au spus medicii

Potrivit primelor rezultate alte Programului de Evaluare a Stării de Sănătate în judeţele Cluj, Ilfov şi Sibiu trăiesc cele mai predispuse persoane către boli precum diabetul zaharat, cancerul sau afecţiunile cardiovasculare.

Nutriţioniştii, cardiologii şi psihologii au explicat că acest lucru este cauzat de alimentaţia nesănătoasă, în combinaţie cu stresul. "Ardelenii au un stil de viaţă mai negativ decât restul populaţiei ţării, ceea ce nu poate decât să confirme rezultatele Programului Naţional de Evaluare a Sănătăţii", a spus nutriţionistul Anca Cerghizan.

Rezultatele programului menţionat arată că în Cluj riscul de îmbolnăvire cu o afecţiune majoră este prezent la 53,25% dintre persoanele care au venit la analize, în Ilfov la 45,41%, în timp ce la Sibiu proporţia este de 44,25%.

Păsărica, purcelul, zarzavatul din grădina omului sunt sănătate curată
Dumitru Fărcaş, interpret de muzică populară

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite