VIDEO Cascadorul Szoby Cseh şi-a turnat colegii la Securitate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cascadorul Szoby Cseh este acuzat de CNSAS că a fost informatorul Securităţii. CNSAS şi ar fi folosit numele de cod „Sabin”.

Potrivit CNSAS,  Szoby Cseh (69 de ani) a semnat un angajament de colaborator cu Securitatea la 2 decembrie 1978. Cseh era angajat cascador la Centrul de Producţii Cinematografice Bucureşti şi a fost recrutat de Securitatea Municipiului Bucureşti. Motivul recrutării a fost încadrarea informativă a salariaţilor de la această instituţie, deoarece „este în relaţii bune cu majoritatea şi cunoaşte preocupările acestora”, iar mai târziu pentru a fi dirijat în „problema <<Cinematografie>>”. Potrivit unei note, semnate de un ofiţer de Securitate, delaţiunile semnate de Cseh au fost apreciate pozitiv. „De la ultima analiză şi până în prezent informatorul <<Sabin>> a furnizat un număr de nouă materiale informative, exploatate în exterior, informări la CCES. Este un informator cu posibilităţi informative, sincer, cinstit, ataşat de organele noastre”, nota securistul.

Note informative

Într-o notă de la 13 iulie 1984, redactată de un ofiţer, pe baza informaţiilor furnizate de „Sabin”, se arată mai multe detalii privind viaţa cascadorului R.C. „A intrat în relaţii cu doi comercianţi italieni pe care i-a convins să facem pentru ei nişte filme de reclamă scurte, popularizând un supermagazin şi un post de radio.Din toate discuţiile purtate îmi dau seama că este un mare admirator al vieţii din Occident şi doreşte nespus de mult să ajungă acolo. În situaţia în care el ar lua parte la aceste filmări în Italia, ar fi favorizat de obţinerea unui loc de muncă în Italia”. CNSAS explică judecătorilor că intenţia de a părăsi ţara era considerată o atitudine potrivnică regimului comunist. De altfel, colegul lui „Sabin”a intrat în atenţia Securităţii, dispunându-se măsuri de verificare în evidenţe, iar la 3 august 1984 a fost luat în lucru prin supraveghere informativă „în vederea prevenirii intenţiilor sale”, deoarece „are preocupări de ajungere ilegală în străinătate cu sprijinul unor cetăţeni străini”.

Şi-a turnat colegii

Într-o altă notă dată de „Sabin”, din data de 3 ianuarie 1978, găsită într-un dosar deschis asupra unui cascador de la Circul de Stat, acesta a enumerat mai mulţi colegi „pe care-i consider că ar avea intenţia să plece din ţară”, printre care şi „Ş.A., care mereu spune şi crede şi acum că dincolo ar fi raiul pe pământ”. Într-o altă notă semnată de Sabin, din data de 19 mai 1985, Cseh a semnalat Securităţii că un  coleg, de la Centru de Producţii Conematografice Bucureşti, doreşte să plece în Italia „şi a încercat în mai multe rânduri să provoace vreo ocazie specială, dar nua  reuşit. M-a rugat să-l iau în RFG, dar am refuzat”. Pe baza acestei note, securistul nota: „D.N.- cascador, lucrat în supraveghere informativă, suspect evaziune. Este propus că plece cu filmul <<Racolarea>> în RFG...Sursa a fost instruită să aibă atenţie în continuare, interesând pregătirile pentru plecare pe care le face, comentariile pe care le face”. Pe marginea notei, securistul a consemnat: „Verificări şi măsuri de a se preveni plecarea în exterior”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite