VIDEO Ce crede profesorul Gheorghe Mărmureanu despre cutremurele din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a vorbit în exclusivitate pentru adevarul.ro despre activitatea seismică din ultima vreme, despre ce ne aşteaptă şi despre istoricul cutremurelor în România. 

Joi dimineaţă, a avut loc un cutremur de 4,7 grade în zona Vrancea şi a fost resimţit în Galaţi şi Bucureşti.

În România au avut loc patru cutremure de magnitudine mică, în ultima săptămână, informează Institutul Român de Seismologie Aplicată. În urmă cu o săptămână, specialiştii avertizau că în perioada 24-28 septembrie anunţat un seism catastrofal, veste care a panicat mii de români.

Principalele declaraţii ale seismologului:

Cândva am folosit şi cuvântul vax. Am impresia că se dă prea multă importanţă unor lucruri prea mărunte.

Acele cutremure mari nu sunt acum, vor fi mult mai târziu.

Noi suntem conectaţi la Viena şi acolo arată că pe parcursul a 2 ani, 2 luni şi vreo 7 zile au fost 48.321 de cutremure peste 4,0 grade. Dacă împărţiţi la 360 vă iese vreo 60 de cutremure pe zi. Deci, pe glob sunt circa 60 de cutremure pe zi cu magnitudinea de peste 4 grade pe scara Richter.

"România este o ţară cu cutremure de toate tipurile"

Am avut ieri unul în Banat, după ăsta a mai fost unul în Transilvania, dar foarte mici. Este o activitate seismică pentru că România este, de fapt, o ţară cu cutremure de toate tipurile şi de mare adâncime.

Noi nu suntem capabili să facem predicţii în timp real. Asta ar însemna să spui la ce oră va avea loc cutremurul, în ce zi, ce magnitudine va avea şi locul. Noi suntem oarecum avantajaţi că ştim locul. Dar, ca magnitudine şi ca oră e mai complicat. Cu toate că avem anumite rezultate, dar este foarte greu să spui asta.

"Seismul din 1738 este important"

Noi am făcut o analiză a marilor cutremure din România pe o perioadă de peste 600 de ani. Începem cu seismul din 1738, unul foarte puternic, care a afectat Cetatea Neamţului, ziduri de 3-4 metri au fost distruse atunci. Potrivit cronicarului Neculce, dacă mergeai spre sud, din ce în ce mai multe biserici erau căzute şi morţi. Deci e clar că acest cutremur este important. A fost un cutremur de suprafaţă, de magnitudine 7,2-7,3.

Următorul cutremur nu poate veni mai devreme de 64 de ani

Mai de suprafaţă înseamnă adâncimi în jur de 100 de kilometri, iar foarte adânc mai jos de 130 de kilometri. Între un cutremur de suprafaţă şi un cutremur de mare adâncime, cea mai mică distanţă este de 64 de ani.

Cutremurul din 1986 a fost un cutremur de adâncime, care a descărcat foarte mult sistem, cu atât mai mult, următorul cutremur nu poate veni mai devreme, pentru că sistemul e deja descărcat de acest cutremur.

Interviul a fost realizat de Marina Dohi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite