VIDEO Cum a ajuns baza secretă a lui Hitler pe mâna americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Historia" vă prezintă luni, 21 iunie, un nou documentar despre cel de-al Doilea Război Mondial. De această dată vom aborda o temă controversată baza secretă de arme a lui Hitler de la Peenemunde.

Află ce spune reputatul istoric Mihai Retegan despre armele secrete ale lui Hitler

În cel mai deplin secret, la baza militară de la Peenemunde, oamenii de ştiinţă germani munceau la crearea şi dezvoltarea unor „super-arme", ce trebuiau să aducă victoria Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. Aici au fost inventate şi testate celebrele rachete ce au îngrozit populaţia Londrei în anii războiului.

Click pe imagine pentru a vedea documentarul

image

Mai citiţi:

VIDEO Tancul - Calul de foc al timpurilor moderne

Aliaţii pregăteau un război bacteriologic împotriva Germaniei naziste

Cum o poză excelentă a devenit un instrument de propagandă!

Spionii Moscovei ştiau din 1939 de „decizia definitivă a Berlinului" de a ataca URSS

Între acestea amintim racheta V-1 care  a fost prima rachetă operaţională cu reacţie ce a fost testată la Peenemunde. Putea să transporte o bombă de 850 de kilograme şi avea o autonomie de zbor de 200 de kilometri, fiind lansată cu ajutorul unor dispozitive fixe aflate la sol sau direct din bombardiere.

Adevăratul succes a venit din partea rachetei balistice V-2, ce avea o încărcătură explozivă de 975 de kilograme şi o arie de acţiune de 320 de kilometri. V-2 lovea ţinta cu o viteză de aproape 4.000 km/h.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA O GALERIE FOTO CU ARMELE SECRETE ALE LUI HITLER

Cum au ajuns studiile naziste de la Peenemunde pe mâinile americanilor

Azi nu mai este un secret că aceste arme stau la baza programului spaţial american, precum şi a rachetelor continentale de azi.

Pierderea războiului era iminentă pentru Germania, încă de la începutul anului 1945. Propaganda nazistă, una dintre cele mai eficiente în ceea ce priveşte manipularea maselor, încuraja populaţia vorbind de „armele minune” care vor distruge armatele aliaţilor, inclusiv de celebrele rachete V2, care ar fi făcut imposibilă apropierea oricăror avioane de Berlin.

Totuşi, în diferite cercuri, existau oameni suficient de realişti, care să aibă în vedere anumite planuri pentru eventualitatea pierderii războiului În fabrica de rachete din Peenemunde, directorul tehnic Wehrner von Braun a intuit iminenţa capitulării, datorită ordinelor contradictorii primite de la ofiţerii superiori SS. În cadrul unei întâlniri secrete cu apropiaţii săi, el a avansat ideea că superioritatea tehnologică a germanilor poate fi o „carte-blanche” pentru oamenii de ştiinţă. Negociind diferitele resurse tehnologice şi ştiinţifice, aceştia vor putea beneficia de un tratament privilegiat din partea aliaţilor, după pierderea războiului.

În viziunea sa, ei puteau să aleagă cui să se predea – URSS-ului, Angliei sau SUA – şi au ales SUA. În eventualitatea unui atac asupra fabricii din Peenemunde, 14 tone de documentaţie au fost ascunse în minele din munţi. Toată această documentaţie a fost predată ulterior serviciilor secrete ale SUA.

Citiţi mai multe pe historia.ro unde, de asemenea, puteţi vedea o fotogalerie inedită cu armele secrete ale lui Hitler

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite