VIDEO Ultimul mare criminal nazist va fi judecat pentru uciderea a circa 28.000 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Ultimul mare criminal nazist va fi judecat pentru uciderea a circa 28.000 de oameni
VIDEO Ultimul mare criminal nazist va fi judecat pentru uciderea a circa 28.000 de oameni

Fostul gardian într-un lagăr nazist, ucraineanul John Demjanjuk, suspectat că a fost complice la asasinarea a circa 27.900 de oameni în lagărul de concentrare de la Sobibor (Polonia), în al doilea război mondial, va fi judecat în Germania, scrie Bloomberg.

Procurorii germani îl acuză pe fostul gardian în vârstă de 89 de ani că a condus mii de evrei în camerele de gazare ale lagărului de exterminare Sobibor (Polonia), unde a fost gardian între 27 martie 1943 şi sfârşitul lunii septembrie 1943.

Curtea Regională din Munchen urmează să decidă dacă îl va trimite în judecată pe Demjanjuk.

Procurorii se bazează în acuzaţiile lor pe livretul militar de muncă al acestuia din Sobibor, care a fost declarat autentic de către poliţia bavareză. Permisul cu numărul 1393 a fost transmis germanilor de către Biroul de Investigaţii Speciale din cadrul Departamentului de Justiţie American.

"Atâta timp cât tatăl meu rămâne în viaţa, noi îi vom apăra nevinovăţia  pentru că nu a făcut vreodată vreun rău cuiva", a declarat fiul lui, John Demjanjuk Jr, care a adăugat că "totul este o farsă şi nu poate rezista în timpul procesului".

Bolnav de cancer osos

Fiul său spune că Demjanjuk are cancer osos şi nu va mai trăi mai multe de 15 luni. În schimb, procurorii au spus că doctorii l-au găsit apt pe Demjanjuk să stea maximum 3 ore pe zi la proces.

Apărarea lui Demjanjuk spune că fostul gardian este urmărit penal pe nedrept pentru că el a fost prezent în lagăr, însă nu există dovezi ale participării sale.

Supranumit Ivan cel Groaznic


Născut în Ucraina în 1920, John (Ivan) Demjanjuk, soldat în Armata Roşie, a fost capturat de nazişti în primăvara anului 1942. Ulterior el a fost antrenat în lagărul Treblinka, în Polonia, şi a lucrat doi ani în lagărele Sobibor, Majdanek şi Flossenburg.

image

Livretul militar al lui John Demjanjuk de la Sobibor

Demjanjuk a susţinut mereu că a fost obligat să lucreze pentru nazişti şi că a fost confundat de supravieţuitori cu alţi gardieni violenţi, în special cu Ivan cel Groaznic.

Demjanjuk a imigrat în SUA în 1950, unde a primit cetăţenie opt ani mai târziu. În 1986 autorităţile americane i-au ridicat cetăţenia şi l-au extrădat în Israel. Aici, Demjanjuk a fost asemuit cu "Ivan cel Groaznic", gardianul care a torturat prizonierii everi în timp ce îi trimitea în camerele de gazare. din lagărul de exterminare de la Treblinka, din Polonia ocupată.

Curtea Supremă din Israel l-a condamnat la moarte pe Demjanjuk în 1988, însă după 5 ani acesta s-a întors în SUA unde a reprimit cetăţenia.

În 2002, justiţia din Cleveland l-a găsit vinovat că a participat la uciderea în camerele de gazare de la Sobibor a mii de evrei şi i-a retras cetăţenia.

Deşi era deja bolnav de cancer osos şi se mişca în scaun cu rotile, în mai anul acesta a fost extrădat în Germania pentru a fi judecat.

Al doilea mare criminal nazist


Centrul evreiesc „Simon Wiesenthal” l-a pus pe Demjanjuk pe locul doi pe lista celor mai căutaţi criminali nazişti, după Aribert Heim, medicul austriac cunoscut ca „Dr. Moarte”, în urma experimentelor inumane pe care le-a făcut pe deţinuţii din lagărul de concentrare de la Mauthausen.

După presupusa moarte a acestuia, în 1992, în Egipt, Demjanjuk rămăsese cap de listă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite