VIDEO Românii au apetit pentru emisiunile culinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Românii au apetit pentru emisiunile culinare
VIDEO Românii au apetit pentru emisiunile culinare

Majoritatea posturilor TV au cel puţin o emisiune despre gătit. Care e secretul acestui „ingredient“? „Românul este gurmand“, spune Horia Vârlan, bucătarul de la „Cireaşa de pe tort“. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care aceste show-uri au un asemenea succes.

Televiziunile româneşti se întrec în emisiuni culinare. Pro TV a dat startul cu difuzarea show-ului „Bucătăria lui Radu“, Acasă TV a avut încă de la început emisiunea „Acasă în bucătărie“, TVR 2 prezintă de câteva sezoane show-urile lui Jamie Oliver, Vladuţ găteşte în fiecare dimineaţă la „Neaţa cu Răzvan şi Dani“, iar Prima TV difuzează în prezent „Cireaşa de pe tort“ şi „Flavours, 3 bucătari“.

Chiar şi postul de ştiri Realitatea TV l-a cooptat pe Dan Chişu pentru o emisiune despre pasiunea acestuia, gătitul, şi acum difuzează show-ul „Ceva bun în fiecare zi“. Euforia TV, post de lifestyle, mizează chiar pe astfel de show-uri. În general, acestea sunt producţii externe, precum „Bucătăria Marthei“, dar au şi câteva interne, „Euforia Cuisine“ şi „Meniu de vedetă“, realizat de Petrişor, unul dintre primii bucătari-vedetă.

Unele emisiuni sunt realizate de profesionişti, iar altele sunt o combinaţie între divertisment – ce mănâncă vedetele, dacă ştiu să gătească – şi simpla prezentare a unor reţete. De ce au succes aceste emisiuni?

Show-uri pozitive şi relaxante

„Românul este gurmand, indiferent că mănâncă mici cu muştar sau sushi! Judecând după propria experienţă, şi credeţi-mă că am dus la bun sfârşit nenumărate evenimente la care au participat oameni din cele mai variate categorii sociale, toţi au ceva în comun: le place mâncarea bună! Şi când zic «bună», mă refer la ingrediente de cea mai bună calitate, transformate în preparate inedite“, spune bucătarul de la „Cireaşa de pe tort“, Horia Vârlan.



„Atât timp cât eşti nevoit să mănânci de trei ori pe zi pentru tot restul vieţii, de ce să nu o faci cât mai plăcut? Asta vezi în emisiunile de gătit! Cu cât surprinzi mai mult, cu cât reţetele sunt mai simple şi preparatele mai frumos prezentate, cu atât emisiunea va avea mai mulţi telespectatori. În plus, atitudinea celui care prezintă şi o doză de umor îţi garantează succesul“, spune Florin Scripca, unul dintre tinerii din emisiunea „Flavours, 3 bucătari“, de la Prima TV.

„Emisiunile de cooking se înscriu în rândul emisiunilor pozitive, care pe măsură ce le priveşti îţi dau o stare de bine. Pur şi simplu te fac să zâmbeşti, să te detaşezi de probleme şi să te relaxezi învăţând lucruri noi“, spune Susan, cea care prezintă alături de Nicolai show-ul „Euforia Cuisine“ de la Euforia TV.

Deşi mulţi se duc cu gândul la Jamie Oliver atunci când e vorba de emisiuni despre gătit, Susan şi Nicolai spun că printre primii care au făcut un astfel de show a fost Robert Rainford, cu emisiunea „Licence to grill“. Totuşi, Jamie râmâne „cel care a dus la un alt nivel «cooking show-urile»“, după cum spune Scripca.



Satisfacţia propriei reuşite

Deşi ar părea mai comod să încerci tot felul de reţete la restaurant şi nu acasă, bucătarii de la TV cred că românii se bucură foarte mult atunci când văd o anumită reţetă prezentată la TV şi apoi le iese şi lor, în bucătărie. „Sigur, ar fi mai comod să te bucuri de aceste delicatese făcute de specialişti în restaurante, dar satisfacţia este mult mai mare atunci când reuşeşti să faci singur o mâncărică gustoasă, în bucătăria ta“, spune Nicolai.

Românilor le plac reţetele exotice, dar şi cele tradiţionale. „Nu cred că exotismul unor ingrediente poate aduce mai multă valoare decât calitatea şi originalitatea unor reţete banale, dar recunosc, totuşi, că prezenţa acestora în emisiuni captează atenţia“, spune Horia Vârlan, de la „Cireaşa de pe tort“.

„Acum un an sau doi, aş fi spus că românilor le place să mănânce pizza şi ciorbă de burtă. De un timp însă, am observat că gustul românilor a devenit mai sofisticat, dar în acelaşi timp fiecare individ în parte are bine întipărite în minte preparatele pe care doreşte să le consume şi totodată ştie ce să nu mănânce“, completează Vârlan.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite