V-ar plăcea să auziţi asta?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul nu are de unde plăti majorările decise în timpul campaniei electorale.

„Doamnelor şi domnilor, dragi concetăţeni, români de petutindeni! Aş fi putut veni astăzi în faţa dumneavoastră pentru a vă promite salarii şi pensii mai mari, taxe mai mici, investiţii colosale. Aş fi putut veni să vă vorbesc despre o Românie nouă şi puternică, model pentru alte naţiuni din regiune. Aş fi putut meşteşugi şi alte vorbe frumoase. Mă pricep, credeţi-mă.

Dar aş fi un ticălos dacă aş face asta. Pentru că ştiu adevărul şi nu vă pot minţi. Sunt aici pentru a va spune că statul nu are de unde plăti majorările de pensii şi salarii decise în timpul campaniei electorale. În privinţa pensionarilor, vom putea doar să oferim ajutoare celor cu veniturile cele mai mici, iar pe aceia care încă mai pot munci îi vom ajuta să-şi găsească slujbele potrivite. Plafoanele pentru compensarea medicamentelor vor fi reintroduse. Va trebui apoi să înţelegem cum se face că, deşi în ultimii patru ani bugetele pentru educaţie au crescut de la 2 miliarde la 4 miliarde de euro, calitatea a scăzut. Nu putem arunca bani la infinit într-un sistem care nu funcţionează.

Criza financiară globală afectează şi România. Ritmul creşterii economice se va reduce la jumătate faţă de previziunile prea optimiste ale fostului guvern. În aceste condiţii, suntem nevoiţi să facem alegerea grea între consum şi dezvoltare. Noi vom alege să modernizăm infrastructura ţării.  Dar, pentru că nu ne putem împrumuta din străinătate în actualele condiţii dificile de pe pieţele financiare internaţionale, va trebui să găsim finanţare din interior. Vom creşte accizele, vom reduce cheltuielile publice, vom suplimenta impozitele pentru produsele de lux, pentru maşinile de capacitate mare şi speculaţiile imobiliare. Vom schimba legea exproprierilor. Despăgubirile vor fi stabilite de firme specializate străine, iar proprietarii nemulţumiţi se vor putea adresa Justiţiei, fără însă a mai putea bloca lucrările. Ştiu că multe dintre aceste măsuri vor deranja interese, inclusiv din propriul meu partid, dar sunt decis să-mi asum răspunderea în faţa Parlamentului. România consumă astăzi mai mult decât produce şi niciun efort nu este prea mare pentru a curma această stare de lucruri“.

Cam aşa ar putea suna discursul de învestitură al viitorului prim-ministru. Îl va rosti cineva?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite