Uşor cu referendumul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Referendumul - un moment excepţional, nu o practică obişnuită . Am fost la europarlamentare, nu şi la referendum. Motivul: nu am ştiut dacă ar trebui să fiu de acord (sau nu) cu un

>> Referendumul - un moment excepţional, nu o practică obişnuită .

Am fost la europarlamentare, nu şi la referendum. Motivul: nu am ştiut dacă ar trebui să fiu de acord (sau nu) cu un sistem majoritar, cu vot uninominal în două tururi. Nici măcar unii cu mult mai competenţi decât mine în materie de sisteme electorale (cum ar fi profesorul Alexandru Radu, prezent în ediţia de sâmbătă a ziarului "Adevărul", la Interviurile 2+1) nu au reuşit să mă lumineze.

Am aflat de la el ceea ce intuiam deja: că niciun sistem electoral nu garantează reforma clasei politice şi că schimbarea vine doar cu progresul general al societăţii.

Momentul electoral de duminică deschide însă o discuţie extrem de importantă, lansată chiar de preşedinte: schimbarea Legii referendumului, astfel încât să poată fi declarat valid indiferent de prezenţa la vot. La prima vedere, ar putea părea în regulă, din moment ce primarii, parlamentarii şi europarlamentarii pot fi aleşi în acest mod.

De ce ar trebui să fie altfel la referendum - un apanaj al şefului statului?

Pur şi simplu pentru că referendumul ar trebui să rămână un moment excepţional într-o democraţie. Şi nicidecum o practică prin care preşedintele - cel din prezent sau următorii - să-şi impună agenda în afara oricărui control al unei instituţii democratice.

Nu de alta, dar într-o bună zi ne-am putea trezi chemaţi să impunem clasei politice schimbarea Constituţiei, astfel încât să nu mai fie limitat numărul de mandate ale preşedintelui. Sau, ce-aţi zice de un referendum privind reintroducerea pedepsei cu moartea? Dar de unul pentru reintroducerea în Codul Penal a infracţiunii de defăimare a ţării, naţiunii şi simbolurilor naţionale?

Dar de un referendum pentru reducerea cu 80 la sută a bugetului parlamentului - nu-l desfiinţăm, dar îl punem în imposibilitatea de a funcţiona. Ori aţi uitat cumva năzdrăvănia scoasă de liberali, acum vreun an şi ceva, când voiau referendum pentru retragerea trupelor din Irak?

Toate acestea pot fi teme populare la un moment dat. Dar ce fel de ţară ar fi aceea în care s-ar aplica? Deşi pare cea mai democratică opţiune, referendumul poate deveni cel mai eficient mijloc de torpilare a democraţiei. Iar cei care continuă să ridice în slăvi virtuţile referendumului ar fi bine să se gândească la faptul că aderarea României la UE ar fi fost respinsă dacă liderii europeni ar fi supus-o consultării populare în ţările lor. Dar ei şi-au asumat răspunderea, împotriva opiniei majoritare, riscând chiar sancţiuni electorale.

Au făcut-o însă ştiind că decizia se va dovedi, în cele din urmă, una corectă. Aşa că, stimaţi oameni politici români, decideţi voi înşivă asupra noului sistem electoral, fiindcă pentru asta v-am ales! Noi vă vom judeca, apoi, la viitorul scrutin.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite