Urşii-gunoieri intră în case!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ursoaică şi puiul ei au băgat în sperieţi locatarii unui bloc din Braşov 12 persoane s-au baricadat în apartamente până la venirea echipelor de intervenţie. Nu a fost vorba

O ursoaică şi puiul ei au băgat în sperieţi locatarii unui bloc din Braşov

12 persoane s-au baricadat în apartamente până la venirea echipelor de intervenţie.

Nu a fost vorba de o glumă. O ursoaică sălbatică de aproximativ 200 de kilograme, împreună cu puiul ei, au intrat, la primele ore ale zilei de ieri, în scara unui bloc situat pe strada Castelului, din Braşov.
Locatarii îngroziţi s-au închis în case aproape două ore, timp în care ursoaica a distrus tot ce a întâlnit în cale. Din fericire, întreaga poveste s-a terminat fără victime.

"Sar gardurile ca pisicile!"

După capturarea ursoaicei, oamenii erau încă foarte speriaţi. "A intrat în casa scării dis-de-dimineaţă. Dar eu nu am aflat decât după vreo două ore, când o vecină m-a sunat la telefon şi mi-a spus să nu ies din casă că e ursul în scara blocului.

Am ieşit totuşi, după ce i-am auzit pe cei de la Serviciul de gospodărire a animalelor de la primărie. Întâi au aruncat cu petarde, apoi au tranchilizat-o. Era o ursoaică mare, cu puiul ei. Mormăia, a spart un geam, a rupt giurgiuveaua de la geam, a lăsat excremente pe scară. Vecinii o cunosc. Anul trecut a fost în curte de mai multe ori. Vedeam tomberoane răsturnate, răvăşea tot ce găsea", ne-a povestit Nicolae Năstăsescu, unul dintre locatari.

Un alt vecin, Ionuţ Aşdelea, spune că "ursul vine aproape în fiecare noapte. Mai nou a început să vină pe lumină. Seara, pe la 19.00, iar dimineaţa stă până pe la ora 7.00. "De trei ori mi-a intrat în grădină şi a venit până la geamul casei. Latră câinii şi atunci ştim. Degeaba avem garduri, că le sar ca pisicile!", explică el.

O stradă întreagă a fost blocată până la capturarea animalelor

Capturarea ursoaicei nu a fost deloc uşoară. Riscul era ca ursoaica, disperată să-şi apere puiul, să atace pe cineva.

Angajaţii primăriei de la Serviciul pentru gestionarea animalelor fără stăpân doreau să captureze animalul fără să-l rănească sau să-l ucidă. Şeful acestui serviciu, Flavius Bărbulescu, ne-a declarat că ursoaica se află de trei nopţi în zona respectivă în căutare de hrană. "Am fost ajutaţi şi de echipajele de poliţie rutieră şi de poliţia comunitară, care au blocat circulaţia rutieră pe toată strada.

Am încercat într-o primă fază să alungăm ursoaica din curte şi să o împingem către pădurea de pe Tâmpa. Dar nu am avut altă soluţie decât să o tranchilizăm. Era speriată şi se refugiase în casa scării, la etajul trei. Chiar şi după ce a fost tranchilizată, ursoaica a încercat să scape şi a spart geamul de la pod şi s-a refugiat pe acoperiş.

În acel moment, ne-am temut că va cădea de pe clădirea înaltă de peste 15 metri. Din fericire, tranchilizantul şi-a făcut efectul şi am reuşit să o tragem în casa scării şi să o legăm. Puiul nu ne-a făcut nicio problemă în a-l captura, după ce ursoaica a fost imobilizată", ne-a mai spus Bărbulescu.

Animalele sunt găzduite acum de grădina zoologică şi urmează să fie transportate în sanctuarul "Libeary", rezervaţia naturală pentru urşi, de la Zărneşti.

Urşii flămânzi atacă oamenii

Cel mai violent atac s-a comis în octombrie 2004, când un urs turbat a atacat 12 persoane. Doi oameni au murit, iar zece au fost spitalizaţi.

În iunie 2005, o fată de 17 ani a fost cât pe ce să rămână fără ambele braţe după ce a fost atacată la Zoo de ursoaica Mirela.

O turistă din Statele Unite a murit după ce a fost atacată de un urs pe Valea Ciobanului. Turiştii au fotografiat o ursoaică pe Platoul Babele, iar aceasta, agitată din cauza blitzurilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite