"Urşii" berlinezi, atraşi de "mierea" filmului politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cea de-a 56-a ediţie a Festivalului de la Berlin, filmul cu tematică politică a înregistrat un adevărat triumf.Marele premiu, Ursul de Aur, a fost decernat filmului "Grbaviţa", care evocă

La cea de-a 56-a ediţie a Festivalului de la Berlin, filmul cu tematică politică a înregistrat un adevărat triumf.
Marele premiu, Ursul de Aur, a fost decernat filmului "Grbaviţa", care evocă violul în masă comis împotriva femeilor musulmane în timpul asediului oraşului Sarajevo. "Războiul din Bosnia s-a încheiat acum 13 ani, dar criminalii de război Radovan Karadzici şi Ratko Mladici (fostul lider şi respectiv fostul comandant militar al sârbilor bosniaci) nu au fost încă prinşi, deşi au încurajat violul a 20.000 de femei în Bosnia", a declarat regizoarea filmului, Jasmina Zbanici.
Ursul de Argint a fost câştigat de regizorii Michael Winterbottom şi Mat Whitecross, din Marea Britanie, pentru documentarul de lungmetraj "Drumul spre Guantanamo", odiseea a trei cetăţeni britanici de origine musulmană, care, plecaţi pentru a luat parte la o nuntă în Pakistan, sfârşesc prin a se pomeni arestaţi şi trimişi în secret la închisoarea americană din Guantanamo, unde au fost deţinuţi fără judecată timp de doi ani, fiind apoi eliberaţi fără a li se da vreo explicaţie. "Nu cred că filmul este antiamerican, deoarece mulţi americani se pronunţă împotriva închisorii de la Guantanamo", a spus Winterbottom. Au mai fost răsplătite cu câte un Urs de Argint pelicula iraniană "Offside", despre o tânără fată care se deghizează în băiat pentru a asista la un meci de fotbal, şi "Telenovelă", un film danezo-suedez despre transsexualitate. Filmele premiate "reflectă starea de spirit a vremurilor noastre", a explicat preşedinta juriului, actriţa britanică Charlotte Rampling.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite