Urmează un weekend ploios

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile scăzute din ultimele zile sunt urmarea pătrunderii unui val de aer arctic După ce România a traversat o perioadă de caniculă accentuată, modificările bruşte de

Temperaturile scăzute din ultimele zile sunt urmarea pătrunderii unui val de aer arctic

După ce România a traversat o perioadă de caniculă accentuată, modificările bruşte de temperatură, care s-au resimţit în toată ţara, au dat peste cap bioritmul şi se pare că va afecta şi culturile agricole, spun specialiştii.

Mercurul termometrelor a coborât ieri cu până la 10-15 grade Celsius faţă de ziua de marţi. În Moldova, Transilvania şi zona deluroasă din sudul ţării, în timpul zilei, temperatura nu a crescut cu mai mult de 4 grade Celsius faţă de valorile termice înregistrate în cursul nopţii, acest fenomen fiind rar întâlnit în România, afirmă meteorologii.

La Bucureşti s-au înregistrat numai 15 grade Celsius, cerul a fost înnorat, vântul a suflat rece, iar ploaia a transformat unele străzi în veritabile lacuri. Meteorologii spun că ne vom mai confrunta cu astfel de fenomene.

Ploaie pe litoral

În acest weekend, la mare, vremea va fi instabilă şi sunt aşteptate ploi în cursul zilei de duminică. Temperaturile nu vor depăşi 29 de grade. Astăzi se anunţă totuşi o zi mai plăcută, temperatura maximă ajungând la 28 de grade. Abia de luni, vremea se îndreaptă pe litoral. Cauza vremii instabile este frontul atmosferic care a traversat România de la vest la est şi se află acum în nordul Mării Negre şi al Munţilor Caucaz.

Dar, după cum spun meteorologii, în prima decadă a lunii august se produc, de regulă, răciri ale vremii. Această răcire, care durează două-trei zile, este urmarea pătrunderii unui aer arctic dinspre nord, pe meridianul de 20 grade longitudine estică. Din cauza lui, nu este exclus ca în primele 10 zile ale lunii august să avem chiar lapoviţă şi ninsoare la munte.

3 grade Celsius la Miercurea-Ciuc

Ieri-dimineaţă, la Miercurea-Ciuc se înregistrau numai 3 grade Celsius, potrivit Agenţiei Naţionale de Meteorolgie.

Această valoare termică măsurată, ieri-dimineaţă, în intervalul orar 5.00 - 6.00, a fost cea mai scăzută din această vară în judeţul Harghita. Şi în alte localităţi din judeţ, valorile termice înregistrate au fost destul de scăzute pentru luna august. De exemplu, la Odorheiu Secuiesc s-au înregistrat 8 grade Celsius, iar la Topliţa, 6 grade Celsius.

Mai scăzută a fost temperatura la Bucin, unde termometrele au indicat doar 5 grade Celsius, iar la Joseni nu au fost mai mult de 4 grade Celsius. Minima absolută a lunii august, la Miercurea-Ciuc, a fost înregistrată în anul 1980, când mercurul a coborât până la minus 1,9 grade Celsius.

Diferenţele de temperatură de la zi la noapte, în judeţul Harghita, supranumit "patria cartofului", vor afecta, potrivit specialiştilor, culturile de cartofi, care suferă deja de pe urma lipsei precipitaţiilor.

Nu numai culturile au de suferit. Oscilaţiile de temperatură afectează persoanele cardiace şi pe cele cu afecţiuni psihice.

Din acest motiv, medicii le recomandă celor cu probleme de sănătate să nu neglijeze medicaţia prescrisă, pentru a evita complicaţiile.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite