Următoarele şase luni sunt decisive pentru câştigarea războiului din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii americani se tem să nu ajungă la un al doilea Vietnam Echipa de experţi care îl consiliază pe generalul american David Petraeus, care conduce operaţiunile armatei americane la

Oficialii americani se tem să nu ajungă la un al doilea Vietnam

Echipa de experţi care îl consiliază pe generalul american David Petraeus, care conduce operaţiunile armatei americane la Bagdad, a stabilit că următoarele şase luni vor decide dacă americanii câştigă sau pierd războiul, după cum a declarat un fost oficial al administraţiei americane din Bagdad, citat de "The Guardian". Echipa discută deja despre un eşec similar celui din Vietnam, colapsul în susţinerea publică şi politică fiind cauza ce va determina retragerea armatei SUA, spune el. Consilierii, cunoscuţi sub numele de "creierul din Bagdad", sunt plasaţi în "zona verde", fortificată a capitalei irakiene, şi sunt însărcinaţi cu implementarea strategiei anunţate de George Bush, care include creşterea numărului de soldaţi cu 21.500. "Ei au intrat în criză de timp, deoarece ştiu că la Washington se vorbeşte deja despre un plan B până în toamnă - ceea ce înseamnă retragerea", a declarat sursa citată de "The Guardian".

Situaţia este "înspăimântătoare" la Bagdad

Un alt oficial american, coordonatorul pentru reconstrucţia Irakului, Timothy Carney, apreciază că situaţia la Bagdad este "înspăimântătoare", relatează AFP. "Când am părăsit Irakul, în 2003, era o ţară în care te puteai plimba în autoturism, puteai merge la restaurant. Când am revenit în 2007, am găsit o situaţie înspăimântătoare în domeniul securităţii", a precizat Carney, într-un interviu acordat unui post american de radio. El a criticat modul de administrare adoptat de Autoritatea Provizorie a Coaliţiei (APC), care a guvernat Irakul de la căderea regimului Hussein, în aprilie 2003, până în 2004. "Credeam că vom putea conduce ţara fără irakieni. Acest lucru a fost costisitor din punct de vedere al timpului şi al pierderilor umane. A fost o prostie enormă", a adăugat el.

Când am părăsit Irakul, în 2003, era o ţară în care te puteai plimba în autoturism, puteai merge la restaurant
Timothy Carney

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite