Următoarea rectificare bugetară, după luna august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă rectificare bugetară ar putea avea loc, cel mai devreme, în luna august, spun reprezentanţii Finanţelor, declaraţii ce confirmă estimările preşedintelui Băsescu privind o posibilă reducere a cheltuielilor bugetare.

Nu există, deocamdată, riscul depăşirii ţintei de deficit bugetar convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), pentru primul semestru, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, citat de NewsIn. Dacă aceasta va avea loc, ea nu se va putea materializa mai devreme de luna august, a mai spus Gherghina. În plus, o rectificare bugetară pozitivă este exclusă, astfel că ordonatorii principali de credite se pot aştepta la reduceri de bugete, în special din investiţii. Cu toate acestea, Finanţele aşteaptă datele finale în jurul lui 25 iunie.

„Estimările parţiale arată că ne vom încadra într-un deficit bugetar de 2,3% din produsul intern Brut (PIB) în primele cinci luni, însă aşteptăm rezultatele finale în jurul datei de 25 iunie. Pot exista diferenţe faţă de aceste estimări, dar nu există încă riscul depăşirii pragului de 14,5 miliarde de lei, stabilit de comun acord cu FMI”, a precizat oficialul din Finanţe.

Banii de la FMI vor finanţa deficitul bugetar, nu pensiile

Secretarul de stat a subliniat că prima tranşă de la Uniunea Europeană nu va finanţa plata pensiilor, chiar dacă deficitul bugetului asigurărilor sociale va depăşi 1,4 miliarde de lei, cât era convenit la rectificarea din luna martie. „O eventuală diferenţă va fi asigurată prin subvenţii de la bugetul de stat”, spune Gherghina.

„Nu există, în acest moment, probleme legate de plata pensiilor şi a salariilor, iar prima tranşă pe care o vom lua de la UE o vom folosi pentru acoperirea deficitului bugetar, şi nu pentru plata pensiilor”, ne informează secretarul de stat. Finanţarea deficitului bugetar este însă o referinţă generală, minusurile din buget putând fi generate inclusiv de plata pensiilor şi a salariilor. Asta în condiţiile în care încasările la buget sunt mai mici decât cele estimate iniţial.

Potrivit datelor Casei Naţionale de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS), după primele cinci luni din 2009, deficitul bugetului de pensii a ajuns la circa 1,24 miliarde de lei, în condiţiile în care la rectificarea bugetară din primăvară a fost aprobat un deficit pentru bugetul asigurărilor sociale de 1,34 miliarde de lei.

Rectificarea va fi negativă

Preşedintele Traian Băsescu declara, duminică, în cadrul şedinţei de Guvern, că o nouă rectificare bugetară ar putea avea loc în luna august sau în luna septembrie. Rectificarea ar fi una negativă şi ar presupune sacrificarea bugetelor unor ministere pentru plata salariilor.
 
„Îndeplinim toate condiţiile să fim ţară în recesiune şi probabil abia în trimestrele III sau IV vom reuşi să stopăm deprecierea economiei. Ceea ce înseamnă venituri puţine în bugetul de stat în raport cu estimările. Mă tem că va trebui să mai faceţi o rectificare negativă, undeva în luna august - septembrie, când veţi considera că trebuie făcută. Eu nu vă spun să o faceţi, vă spun ceea ce intuiesc că se va întâmpla’’, a spus Băsescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite