Urmaşii dacilor, favorizaţi la munca în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de persoane se înghesuie în aceste zile la Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă din Capitală ca să facă agricultură în Spania. La etajul patru al clădirii de lângă Cişmigiu, cozi

Sute de persoane se înghesuie în aceste zile la Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă din Capitală ca să facă agricultură în Spania. La etajul patru al clădirii de lângă Cişmigiu, cozi demne de "epoca de aur" se întind începând cu ora 9 dimineaţa.
"Măcar de ne-ar angaja. Aici murim de foame. şi mai trăim şi cu frica salariilor de-acolo. Dacă nu ne dau cât spun?", s-a întrebat Marian Costache, în vârstă de 30 de ani, fără experienţă în munca peste hotare. "Cine vrea să muncească legal în străinătate trebuie, în primul rând, să se înregistreze în baza de date a Oficiului, etapă care se numeşte preselecţie. Apoi urmează selecţia, care se realizează în funcţie de ofertele de muncă", a spus reprezentantul OMFM. Cei trei angajatori spanioli, postaţi în spatele unui birou şi flancaţi de un traducător, au prezentat, succint, oferta: 350 de posturi pentru candidaţi din mediul rural, cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani şi cu minimum 2 ani de experienţă în domeniu, 9 luni de muncă pe plantaţii de roşii sau plante tropicale şi un salariu brut de 750 de euro. "În prima săptămână le oferim şi cursuri de spaniolă şi de specializare. Noi lucrăm numai cu români, pentru că se adaptează repede. În plus, sunt latini, provin din Dacia antică", a afirmat Rafael Hernandez, trimisul firmei COAG Canaris, din Insulele Canare. Din data de 1 august, OMFM a iniţiat programul de preselecţii pentru meserii ca bucătar, chelner, cameristă, recepţioner, asistent medical sau patiser. "La începutul lunii am demarat preselecţia pentru munca în Germania. Sunt 145 de posturi disponibile pentru lucrători-oaspeţi, adică cei care beneficiază de un contract pe 12 luni, cu posibilitate de prelungire pe încă 6. Până acum nu s-a înscris nimeni, dar mai au timp până pe 29 septembrie", a adăugat reprezentantul OMFM, menţionând că cei care vor să lucreze în Germania trebuie să dea un test de limbă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite