Uri Geller: vrăjitor sau şarlatan?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Show-ul celebrului magician care a şocat Israelul afirmând că îl poate trezi din comă pe Ariel Sharon stârneşte controverse legate de etica branşei Asociaţia Magicienilor din

Show-ul celebrului magician care a şocat Israelul afirmând că îl poate trezi din comă pe Ariel Sharon stârneşte controverse legate de etica branşei

Asociaţia Magicienilor din Israel va decide în această săptămână ce poziţie să adopte în privinţa lui Uri Geller, a cărui emisiune îi face pe mulţi israelieni să creadă că acesta are puteri supranaturale.

Unii dintre colegii de branşă afirmă că este numai un şarlatan, dornic de glorie, care ar putea face mult rău celor care îşi pun speranţele în el. Geller, care s-a lansat în Occident, devenind dintr-un om simplu un magnat ce locuieşte în apropierea Londrei, a revenit recent în ţara natală, unde şi-a lansat o emisiune tv: "Uri Geller îşi caută succesor". Programul, în care "ucenicii" lui Geller prezintă numere de psihochinezie sau de telepatie, a bătut recordurile de audienţă, acaparând peste un milion de persoane, adică peste 40% din piaţa israeliană a mass-mediei. Istoricul şi jurnalistul Tom Segev crede că succesul show-ului lui Geller se datorează deziluziei ce a pus stăpânire pe publicul israelian în urma recentului război cu Libanul, care îi face să caute scăpare în lucruri ce nu pot fi explicate. "Mi se pare trist că un asemenea om a putut păcăli atâţia oameni timp de atâţia ani. Ar putea face rău celor care cred că îi poate ajuta ", a declarat iluzionistul israelian Eliron Toby.

"Nu sunt iluzionist şi nu am fost niciodată"

Geller nu se limitează la îndoirea lingurilor fără a le atinge. El pretinde că a blocat acele lui Big Ben, că a localizat zăcăminte de aur sau de petrol şi că citeşte gândurile altora. Celebru încă din 1970 şi supus în 1973 unor teste medicale ce nu s-au dovedit concludente, Uri Geller, în vârstă de 60 de ani, susţine că aceste performanţe nu sunt trucuri. Pretinde că el şi ucenicii sunt înzestraţi cu puteri supranaturale. "Nu sunt iluzionist şi nu am fost niciodată. Când eram tânăr, spuneam că am puteri supranaturale, acum prefer să-i las pe oameni să-şi facă propria impresie", a declarat el recent pentru AFP.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite