Universitatea din Oradea cuib de escrocherii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

fostul rector şi pe actualul rector ai Universităţii din Oradea, Teodor Maghiar şi Teodor-Traian Maghiar, că au eliberat diplome false unor studenţi străini, pe specializări care nu s-au

fostul rector şi pe actualul rector ai Universităţii din Oradea, Teodor Maghiar şi Teodor-Traian Maghiar, că au eliberat diplome false unor studenţi străini, pe specializări care nu s-au predat niciodată în România: "La Oradea s-au eliberat diplome false, între anii 1993-2003, în specialităţile Chiropraxie, Posturologie, Naturopatie şi Osteopatie, deşi în toată ţara nu există aceste specialităţi şi nici cadre de predare. Trebuie să se ia măsurile penale cuvenite. Este necesară suspendarea din funcţie a rectorului Universităţii din Oradea, Teodor-Traian Maghiar care, în calitate de prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, între anii 1993 şi 2004, împreună cu tatăl său, rectorul de atunci, Teodor Maghiar, au semnat numeroase diplome false".
Specializări inexistente
"Ministerul Educaţiei a fost sesizat în legătură cu patru diplome de studii aprofundate acordate unor studenţi italieni, dar se pare că e vorba despre mai multe, iar neregulile încep acum să iasă la iveală. Conducerea universităţii susţine că ele au fost emise pe baza unui acord de colaborare între Universitatea Oradea şi European Institute of Technology din San Marino, însă acordul nu a fost înregistrat la Ministerul Educaţiei. În plus, acest European Institute of Technology este neacreditat şi neautorizat, aşadar acordul nu are valabilitate. Poziţia universităţii este că respectivii studenţi au făcut cursurile la San Marino şi că, la finalul programului de studii, doi profesori de la Oradea s-au deplasat acolo ca să facă parte din comisia de susţinere a disertaţiilor. Ulterior, diplomele au fost acordate de Universitatea din Oradea. Acesta este traseul prezentat a fi fost parcurs de studenţi", a precizat, pentru Adevărul, Dan Constantinescu, directorul Direcţiei de Învăţământ Superior din cadrul MEdC. Potrivit lui Constantinescu, "specializările aflate pe diplome nu au existat niciodată, nu au fost niciodată trimise spre minister pentru avizare". Mai mult, "e vorba şi despre o serie de omisiuni în completarea diplomelor. În mod normal, ele ar fi trebuit preluate de titulari, care să semneze la momentul preluării, însă se pare că rectorul este cel care le-a preluat".
Ultimatum până pe 15 noiembrie
"Universitatea din Oradea are termen până pe 15 noiembrie să remedieze deficienţele constatate de echipele de control. Am trimis deja o adresă Senatului Universităţii, aşa că mingea este acum la dumnealor. Trebuie făcută curăţenie acolo. În primul rând, Senatul trebuie să decidă ce face cu diplomele. Le anulează? Le pot anula, dar există şi posibilitatea ca titularii să atace hotărârea în instanţă ", a mai declarat directorul Constantinescu. Potrivit aceluiaşi director, echipele de control ale ministerului au mai găsit la Oradea şi alte "bube": "Mai mulţi studenţi străini de la Facultatea de Medicină au fost exmatriculaţi, pe baza absenţelor, nerespectându-se însă regulamentul intern. Ulterior, a avut loc o sesiune prelungită, acum, în octombrie, şi ei au fost reînmatriculaţi. De asemenea, universitatea trebuie să-şi reglementeze modalitatea în care completează actele de studii. De pildă, ei schimbă registrele de fiecare dată când începe o serie nouă de studenţi. Nu au nici secretar-şef...". Rectorul Universităţii din Oradea nu a răspuns la telefon pentru a comenta rezultatele controalelor ministeriale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite