Universitatea "Al-Azhar" din Egipt este cea mai veche din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea "Al-Azhar" din Cairo, Egipt, este cea mai veche din lume. Fondată în aceeaşi perioadă cu oraşul Cairo, Al-Azhar elibera diplome universitare şi postuniversitare încă din anul

Universitatea "Al-Azhar" din Cairo, Egipt, este cea mai veche din lume. Fondată în aceeaşi perioadă cu oraşul Cairo, Al-Azhar elibera diplome universitare şi postuniversitare încă din anul 975, era noastră.
Predarea se face cu studenţii adunaţi în jurul profesorului-şeic
Al-Azhar este astăzi cea maiimportantă instituţie de învăţământ religios din lumea arabă, având 90.000 de studenţi.
Universitatea, de orientare sunnită, a fost un pionier al educaţiei academice avansate, având încă din cele mai vechi timpuri un curriculum laic puternic, mai ales în inginerie şi medicină. Al-Azhar şi-a păstrat sistemul de educaţie tradiţional: predarea se face cu studenţii adunaţi în jurul profesorului, numit şeic. Sistemul nu este structurat pe cursuri universitare.
Studenţii îşi aleg şeicul, iar după prelegeri, primesc un document numit "ijaaza", ce atestă faptul că au memorat curriculumul acelui şeic. În ultima perioadă, a crescut controlul guvernamental asupra conţinutului prelegerilor şi al examenelor, ca şi asupra numirii profesorilor. Printre obiectivele declarate ale instituţiei este propagarea islamismului.
Manuscrise din secolul al VIII-lea, disponibile online
Biblioteca universităţii conţine 595.668 de volume ale celor mai preţiose manuscrise islamice şi cărţi rare, unele datând din secolul al VIII-lea. Anul trecut a fost lansată arhiva online a instituţiei. Până în prezent, sunt disponibile pe internet 1,5 milioane de pagini, dar, în final, sistemul va permite accesul online la toate cele 42.000 de manuscrise, totalizând 7 milioane de pagini. Biblioteca este un centru de atracţie pentru cercetători din întreaga lume, însă nu are decât literatură islamică.
Cofondatorul Hamas şi liderul "Jamaat al Islamiya", printre absolvenţi
Între absolvenţi se numără şeicul Ahmed Yassin, cofondatorul mişcării Hamas şi Omar Abdel-Rahman, liderul spiritual al mişcării "Jamaat al Islamiya", văzută de SUA, UE şi guvernul egiptean ca un grup terorist. Acesta din urmă execută închisoare pe viaţă pentru mai multe conspiraţii privind atacuri cu bombă în SUA. Muhammad Sayid Tantawy, imamul Universităţii Al-Azhar, a declarat că vinovaţii de atacurile din 11 septembrie 2001 şi cei care se fac vinovaţi de atentate sinucigaşe cu bombă sunt "eretici" care nu urmează calea islamului. Totuşi, el declară că una dintre priorităţile adepţilor islamului este de a stăpâni cunoştinţele actuale, inclusiv tehnologia armamentului modern, pentru "a întări şi apăra comunitatea credincioşilor".
Controversă legată de prima universitate a lumii
Guinness Book citează o altă universitate, "Al Qaraouyine", din Maroc, fondată în 859, ca fiind cea mai veche din lume, dar acest lucru este contestat, din cauză că instituţia marocană nu acordă diplome postuniversitare. Al Qaraouyine este astăzi unul dintre cele mai importante centre de învăţământ din Nordul Africii. Cea mai veche universitate a Europei este cea din Bologna (Italia) fondată în 1088, iar cea mai veche din SUA este Harvardul, fondată în 1636, imediat după sosirea coloniştilor englezi.

Burse pentru români, dar numai dacă practică islamismul
Un an de studii la Al-Azhar este o experienţă inedită pentru orice student. Condiţia preliminară este însă ca aplicanţii să practice religia islamică. În fiecare an, guvernul egiptean oferă burse pentru români. Oferta include scutirea de taxe de înscriere sau şcolarizare şi o alocaţie lunară de 160 de lire egiptene (circa 78 RON). Statul român decontează transportul şi oferă bursă lunară, în completarea celei oferite de statul egiptean.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite