Universitatea de Agronomie s-a asociat intr-o firma cu terenuri pe care le-a dobandit ulterior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actionarul majoritar al SC Baneasa Investments SA, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, a incalcat de cel putin doua ori legea in momentul in care a oferit 224 de

Actionarul majoritar al SC Baneasa Investments SA, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, a incalcat de cel putin doua ori legea in momentul in care a oferit 224 de hectare de teren pentru construirea unui cartier de lux in zona verde a Capitalei. In primul rand, a participat la constituirea societatii cu aport in natura, respectiv cu un teren pentru care a obtinut titlu de proprietate un an mai tarziu. A doua abatere de la lege este aceea ca terenul respectiv facea parte din proprietatea publica a statului, in baza unei hotarari de guvern neabrogate. "Universitatea este proprietara pe acest teren si are tot dreptul sa foloseasca orice oportunitate pentru valorificarea acestui bun", ne-a declarat Nicolae Alecu, rectorul Universitatii. Dupa un lung sir de procese cu familiile chiriasilor care locuiesc pe respectivul teren de zeci de ani, Universitatea a reusit sa intre in proprietatea celor 224 de hectare. Titlul de proprietate i-a fost atribuit pe data de 6 iunie 2001, prin reconstituirea dreptului de proprietate. Dar Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara a devenit, pe data de 3 august 2000, actionar majoritar la SC Baneasa Investments SA, punand drept capital aport in natura terenul pentru care a dobandit titlu de proprietate un an mai tarziu.
Titlu de proprietate pe un teren cu alt proprietar
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, cu adresa in strada Marasti numarul 59, detine actiuni/ parti sociale in numar de 948.567.815, la pretul de 1.000 lei/ actiune. Astfel, aceste actiuni, a caror valoare totala se ridica la 948.567.815.000 lei, reprezinta contravaloarea a 230 de hectare de teren, exact locul pe care se va ridica mega-cartierul de lux. Un calcul simplu dovedeste ca Universitatea a trecut o valoare a terenului la 10 euro pentru un metru patrat, intr-o zona in care sub 400-500 de euro nu gasesti nimic de cumparat in materie de terenuri. Rectorul Nicolae Alecu sustine ca valoarea terenului trecuta in acte este de 10-12 euro/ metrul patrat, pentru ca "este vorba despre un teren agricol". Numai ca, nicaieri in Romania nu exista teren arabil care sa valoreze 10-12 euro/ metrul patrat. Titlul de proprietate a fost dobandit de Universitatea de Stiinte Agronomice, contrar unei hotarari de guvern neabrogata pana in prezent. La unul dintre articolele acestui act normativ, Executivul stabileste ca "apartin domeniului public al statului suprafetele de teren proprietate de stat folosite de unitatile de invatamant cu profil agricol prevazute in anexa 2". Anexa 2 prevede, la pozitia 120, ca "reprezinta proprietate publica a statului suprafata de 217,04 hectare apartinand Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti". Un teren aflat in proprietatea publica a statului nu poate fi atribuit cu titlu de proprietate unei alte persoane sau institutii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite