Uniunea Sovietică, înlocuită cu Uniunea Rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tretiakov crede că la un deceniu şi jumătate după colapsul URSS "continuă concurenţa şi lupta pentru spaţiul postsovietic" şi că Rusia, întărită, are acum mai multe şanse pentru

Tretiakov crede că la un deceniu şi jumătate după colapsul URSS "continuă concurenţa şi lupta pentru spaţiul postsovietic" şi că Rusia, întărită, are acum mai multe şanse pentru restabilirea stării fireşti a lucrurilor în această parte a lumii.
Într-un recent dialog purtat cu cititorii, politologul rus nu-şi ascunde preferinţa pentru scenariul potrivit căruia Rusia "este condamnată" să creeze din nou în jurul său o Uniune, constituită din statele aşa-numitei "străinătăţi apropiate", umplând vacuumul geopolitic apărut în această zonă în urma dispariţiei fostului imperiu sovietic. După părerea politologului, "teritoriile ce pot fi controlate trec totdeauna dintr-o mână în alta, în orice caz, la frontierele principalilor subiecţi ai politicii mondiale".
Ucraina - scindată, Georgia - destrămată
În noul conglomerat, crede Tretiakov, Ucraina fie va fi cu Rusia, fie se va scinda în două părţi "nu tocmai egale". Crimeea, la rândul său, s-ar putea separa de Ucraina sau va intra în Uniunea Rusă ca parte a Ucrainei. Georgia, care în ultimul timp se distanţează tot mai mult de Moscova, va trebui, după părerea lui Tretiakov, să accepte, mai devreme sau mai târziu, relaţii prieteneşti cu Rusia, deoarece, dacă nu va înţelege că, "prin definiţie, Rusia nu poate ceda nimănui controlul asupra Caucazului", se va destrăma "în părţi mai mici decât acum".
Republica Moldova se va uni cu România, dar…
Politologul rus admite că Republica Moldova se va uni cu România, dar Transnistria va trece la Ucraina rusească sau la Rusia. Tretiakov precizează că ruşii sunt cel mai scindat popor din Europa actuală, dar că asemenea lui sunt şi alte popoare, inclusiv românii, care "au dreptul să se unească cu moldovenii (sau invers), dacă doresc", însă nici alţii nu trebuie împiedicaţi să facă acest lucru.
Belarus, Kazahstan şi ţările baltice vor întregi Marea Uniune
Pe firul demonstraţiei lui Tretiakov, Belarus va intra în Uniunea Rusă, urmată de Kazahstan, unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai Rusiei. Cele trei republici baltice ar urma, după părerea politologului rus, să rămână la periferia UE până la destrămarea acesteia, după care, cu excepţia Estoniei, vor intra şi ele în Uniune.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite