Uniunea PSD+PUR si-ar putea trece la mustata prin Parlament viitorul Cabinet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atat Uniunea PSD+PUR, cat si Alianta D.A. au, teoretic, nevoie de PRM pentru a forma o majoritate parlamentara confortabila, o coalitie cu UDMR nefiind suficienta. Majoritatea absoluta in Senat

Atat Uniunea PSD+PUR, cat si Alianta D.A. au, teoretic, nevoie de PRM pentru a forma o majoritate parlamentara confortabila, o coalitie cu UDMR nefiind suficienta. Majoritatea absoluta in Senat inseamna 69 de voturi din cele 137, or, un calcul simplu, arata ca PSD+PUR si UDMR au, impreuna, 67, adica cu doua voturi mai putin decat necesarul pentru a trece o lege organica. La Camera Deputatilor, lucrurile stau mai bine pentru actualul partid de guvernamant, care are nevoie de 167 de voturi pentru o majoritate. PSD+PUR au 132 de deputati, UDMR are 22, la care se adauga, ipotetic, si cei 18 parlamentari, apartinand minoritatilor, care voteaza in mod traditional cu guvernul. Pentru Alianta D.A. situatia nu este imbucuratoare, ea avand nevoie, pentru o majoritate, de atragerea a inca 10 senatori si 33 de deputati. Cert este ca, in actualele conditii, daca Uniunea PSD+PUR va colabora cu UDMR, va sta linistita atunci cand Guvernul va trece prin Parlament, pentru ca investirea Cabinetului se face in sedinta comuna a celor doua Camere, unde cele doua formatiuni au majoritatea, sau in cazul unei motiuni de cenzura, care se discuta in conditii similare. Uniunii ii va fi practic imposibil, insa, sa treaca prin Senat vreo lege organica. Intrebat ce se va intampla in Senat, Adrian Nastase a spus ca, in general, in aceste analize se porneste "de la ideea unui bloc unitar intre Alianta si PRM, ceea ce s-ar putea sa nu se verifice". Nastase a lasat, in acest fel, o portita deschisa pentru toate variantele care presupun racolarea unor parlamentari fie de la PRM, fie de la PNL, pentru a sustine, prin votul lor, legile care vor ajunge in Senat din partea Puterii. Si in legatura cu Guvernul, Nastase a fost destul de evaziv. El a spus ca, deocamdata, nu se stie daca va fi un Guvern minoritar sau unul "pe baza participarii mai multor partide". Ceea ce vrea in mod deosebit presedintele PSD este modificarea Legii electorale in partea sa privind etapa redistribuirii voturilor, astfel incat sa nu se mai inregistreze anomalii. El a dat ca exemplu PRM, care, in prima etapa de distribuire a mandatelor, a obtinut un singur fotoliu de senator, pentru ca, in cea de-a doua, sa-si mai scoata din cosul national inca 20 de mandate.
UDMR vrea sa participe efectiv la guvernare
Azi are loc la Targu Mures intalnirea liderilor UDMR cu presedintii filialelor teritoriale, o consultare socotita necesara pentru intocmirea unui proiect de solicitari asumate de intreaga formatiune pe care Uniunea le va aseza pe masa negocierilor cu cei doi poli politici ai momentului: Uniunea PSD+PUR si Alianta PNL-PD. Liderii UDMR anuntasera inca de duminica seara ca formatiunea lor se va prezenta la discutiile cu oricare dintre cele doua aliante, prezentandu-le ca baza de negociere cateva dintre principalele masuri inscrise in programul electoral din aceasta toamna. Este vorba de realizarea deplina a anumitor forme de autonomie culturala sau institutionala (o seama de pasi pe aceasta cale fiind deja intreprinsi), reorganizarea regiunilor de dezvoltare economica pe baza altor criterii, intre care cel al traditiilor istorice si al intereselor comune sunt cele mai importante. La acestea, UDMR Covasna va adauga cererea insistenta ca in fruntea Prefecturii Covasna sa fie numit un etnic maghiar. Ieri, al treilea om ca importanta in ierarhia UDMR, Frunda Gyorgy, declara ca Uniunea nu va accepta in negocieri o formula care sa o lase in afara unei participari la opera de guvernare. "Nu acceptam ideea unui sprijin guvernamental", a precizat el, evocand colaborarea de pana acum cu PSD. O viitoare echipa guvernamentala, incluzand UDMR, trebuie sa aiba probabilitatea de a asigura stabilitatea politica a tarii, sa inchida in timp optim capitolele de negociere cu UE si sa semneze tratatul de aderare anul viitor. Va trebui intensificata in termeni reali si lupta cu coruptia, a mai adaugat Frunda Gyorgy. Asa cum spunea inca in campanie si Marko Bela, Uniunea nu s-a gandit la numele unor viitori ministri ai sai si nici la portofoliile pe care le va solicita, dar asigura ca are oameni pregatiti pentru a ocupa orice scaun ministerial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite